25.7 C
Αθήνα
15 Απριλίου, 2024
Άρθρα

Έρχονται μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ – Ακολουθούν ομαδικές απολύσεις

Προσηλωμένη στη μνημονιακή της πολιτική η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ από τον επόμενο μήνα, ενώ το φθινόπωρο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει να ψηφιστεί νόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 

«Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θεωρείται λήξαν. Με σκληρή διαπραγμάτευση βρήκαμε λύση μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Όσο για τις αλλαγές στα ταμεία επικούρησης και εφάπαξ καθώς και τις ενοποιήσεις των κατακερματισμένων οργανισμών είναι μέτρα θετικά, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και αίρουν τις αδικίες χρόνων», δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης.

Ωστόσο, η τρόικα στο θέμα των απολύσεων μας έδωσε περίοδο χάριτος έως το φθινόπωρο κατά την οποία το βέτο του υπουργού περνάει στη γενική γραμματέα και επικεφαλής του ΑΣΕ. Αυτό σημαίνει πώς από εκεί και μετά η τρόικα μπορεί να ζητήσει να ψηφιστεί νόμος ή να εκδοθεί υπουργική απόφαση μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο θα προτείνει αλλαγές με βάσει τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δηλαδή, δεν αποκλείεται η τρόικα να αξιώσει το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους να αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5% το μήνα που είναι σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ,τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο.

Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις και μια μικρή αύξηση των καθαρών μισθών για τους εργαζόμενους. Πχ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του αναπτυξιακού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση αν δε συνοδευόταν από δύο «παράπλευρες απώλειες». Η μείωση κατά 3,9% θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ 974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων ενώ παράλληλα θα καταργηθούν από το 2015 τα οικογενειακά επιδόματα και οι άλλες παροχές που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ. Για το 2014 θα καταβληθεί το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων.

Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι μετά την παράδοση του πορίσματος της υπηρεσιακής επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης.

Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως

Επτά μήνες απομένουν και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου.

Ένα άλλο θέμα που έχει εγγραφεί στην ατζέντα είναι η η αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών μετά από διάλογο με τα σωματεία.

Πηγή

Εμείς το διαβάσαμε στην Πύλη Εκπαίδευσης και μας άρεσε.

Σχετικά άρθρα

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Αφήστε ένα σχόλιο