25.7 C
Αθήνα
15 Απριλίου, 2024
Άρθρα

12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε έναν δάσκαλο

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι μάλλον από τους πιο αδικημένους αναφορικά με τις μειώσεις μισθών και, αν σκεφτεί κανείς πόσες ώρες περνούν καθημερινά με τα «αγγελούδια» μας, πασχίζοντας να τους μάθουν πέντε πράγματα, οφείλουμε τουλάχιστον να τους δείχνουμε σεβασμό (αν όχι θαυμασμό).

από Έλενα Μπούλια

Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, σίγουρα θα συμφωνείτε και με το ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να σκέφτεται κανείς καλά πριν πει σε έναν δάσκαλο. Όπως για παράδειγμα:

1. «Αφού όλοι έχουμε πάει στο Δημοτικό, όλοι λίγο-πολύ ειδικοί δεν είμαστε στην δουλειά αυτή;»

Εμ… όχι; Δηλαδή, αν έχεις αρρωστήσει πολλές φορές αυτό σε κάνει γιατρό;

2. «Όταν βγω σε σύνταξη θέλω με κάτι να περνάω την ώρα μου… Σκέφτομαι μήπως ασχοληθώ με το καθηγητιλίκι.»

Η διδασκαλία δεν είναι χόμπυ, όπως είναι η κηπουρική και η ιστιοπλοΐα. Με την διδασκαλία είναι πολύ πιθανό η παλιά σου δουλειά να σου φανεί… διακοπές!

3. «Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις το μάθημά σου πιο διασκεδαστικό;»

image

Όχι, κάνω πάντα ό,τι μπορώ για να το κάνω όσο πιο βαρετό γίνεται…

4. «Αν σε ενδιέφεραν πραγματικά τα παιδιά δεν θα έκανες έτσι για τις μειώσεις στον μισθό σου!»

Λατρεύω να διδάσκω! Λατρεύω τους μαθητές μου! Αλλά ξέρετε τι άλλο λατρεύω; Να μπορώ να στηρίξω οικονομικά την οικογένειά μου και να ταΐζω τα παιδιά μου!

5. «Αν προγραμμάτιζες σωστά τον χρόνο σου στο σχολείο, δεν θα χρειαζόταν τα Σαββατοκύριακα να ασχολείσαι με την προετοιμασία μαθημάτων και με βαθμολογήσεις γραπτών.»

Το να περνάς κάθε ώρα και λεπτό στο σχολείο με τους μαθητές σου και να ασχολείσαι με οτιδήποτε τους απασχολεί δεν σου αφήνει και πολύ ελεύθερο χρόνο για να κάνεις άλλα πράγματα. Το να αφιερώνω 20 ώρες τον μήνα επιπλέον στην προετοιμασία του μαθήματος θα το έλεγα… φιλότιμο!

6. «Δεν θα γίνεις ποτέ πραγματικά καλή δασκάλα αν δεν αποκτήσεις δικά σου παιδιά.»

Αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί η σχέση δασκάλου-μαθητή διαφέρει πολύ από την σχέση γονιού-παιδιού.

7. «Γιατί βάζεις τα παιδιά να διαβάζουν τόσο πολύ και να κάνουν τόσες εργασίες; Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να βάλεις καλούς βαθμούς;»

Γιατί είναι η δουλειά μου. Γιατί τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν. Γιατί θα χρειαστούν τα εφόδια αυτά, για να βγουν στον έξω κόσμο. Πόσους λόγους θέλεις ακόμα;

8. «Με τους φόρους που πληρώνω στο κράτος, στην πραγματικότητα εγώ είμαι ο εργοδότης σου.»

Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι ο εργάτης σου. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Οι φόροι υπάρχουν για να στηρίζουν τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες –όπως την αστυνομία, την πυροσβεστική, τα πάρκα και… τα δημόσια σχολεία! Και -παρεμπιπτόντως- πληρώνουν και οι δάσκαλοι φόρους!

9. «Ααα! Νηπιαγωγός είσαι! Μια χαρά! Τραγουδάκια και παραμυθάκια όλη μέρα, ε;»

Ναι είναι όπως στα παιδικά της Disney! Ξεκινώ να τραγουδάω και μαζεύονται όλα τα παιδάκια και τα ζωάκια του δάσους! Στην πραγματικότητα, στο νηπιαγωγείο είναι που μπαίνουν στα παιδιά τα θεμέλια της γλώσσας και των μαθηματικών -μαζί με τα κοινωνικά και συναισθηματικά εφόδια που παίρνουν- προκείμενου να μπορούν έπειτα να συνεχίσουν με επιτυχία στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού.

10. «Γιατί είσαι τόσο αυστηρός; Παιδιά είναι!»

Στην τάξη βρίσκουμε πάντα χρόνο για γέλια και διασκέδαση! Αλλά οι κανόνες και το πρόγραμμα όχι μόνο είναι απαραίτητοι, αλλά και κάνουν τα παιδιά να νοιώθουν ασφάλεια, σιγουριά και να δίνουν αξία στην μικρή κοινωνία της τάξης.

11. «Πόσο δύσκολη είναι πια αυτή η δουλειά; Όλο το καλοκαίρι κάθεστε!»

Γεγονός είναι ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του να επιλέγεις αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι, όμως όλο το καλοκαίρι. Ακόμα και όταν τα σχολεία είναι κλειστά, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, εμείς περνάμε πολλές ώρες εκεί είτε παρακολουθώντας σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συναντήσεις, είτε οργανώνοντας το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς δουλεύω ασταμάτητα για πολλές ώρες, ενίοτε και Σαββατοκύριακα και δεν μπορώ να λείψω παρά αν πρόκειται για αργία. Στην πραγματικότητα, δεν κάθομαι πολύ περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.

12. «Ωραία η διδασκαλία, αλλά δεν θέλεις να γίνεις λίγο πιο επιτυχημένος και να βγάζεις παραπάνω λεφτά;»

Διδάσκω γιατί θέλω να κάνω την διαφορά. Διδάσκω γιατί αυτό που κάνω κάθε μέρα έχει σημασία για τα παιδιά. Για εμένα αυτό είναι επιτυχία.

Πηγή: weareteachers.tumblr.com

Εμείς το διαβάσαμε και μας άρεσε στο www.mama365.gr

Σχετικά άρθρα

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Αφήστε ένα σχόλιο