29.7 C
Αθήνα
24 Σεπτεμβρίου, 2023
Ψυχολογία

Τα παιδιά μας ζουν σε ένα ψυχικά τοξικό περιβάλλον

Σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας The Independent, τα παιδιά ζουν σε ένα τοξικό περιβάλλον για την ψυχική τους υγεία. Μπορεί να χάνουν εσκεμμένα γεύματα προκειμένου να μειώσουν το βάρος τους, βομβαρδίζονται από πορνογραφικό υλικό και κατακλύζονται από το άγχος του σχολείου.

Βάσει του άρθρου, το 40% των παιδιών ηλικίας 11-14, είπαν ότι παραλείπουν γεύματα προκειμένου να χάσουν βάρος, άλλα παιδιά έχουν επηρεαστεί βλέποντας πορνό στο διαδίκτυο ενώ άλλα ανησυχούν για να μην αποτύχουν στο σχολείο και κατ’επέκταση στη ζωή τους. Συνολικά, πάνω από το 50% των παιδιών έχουν δεχθεί εκφοβισμό κάποια στιγμή.

Η φιλανθρωπική οργάνωση YoungMinds λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάθεται πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα ψυχικής υγείας». Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nick Clegg πρόκειται να ξεκινήσει νέο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία και σε αυτό δηλώνει ότι θέλει κάθε παιδί που χρειάζεται θεραπεία να την έχει λάβει μέχρι το 2018.

Η Lucie Russel, διευθύντρια των εκστρατειών της YoungMinds, είπε: ‘‘Κάθε μέρα ακούμε για τα παιδιά και τους νέους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρωτοφανές τοξικό περιβάλλον, σε έναν πολιτισμό που είναι σε απευθείας σύνδεση τον οποίο δεν μπορούν να σβήσουν.’’

“Τα νέα παιδιά μας λένε ότι βιώνουν μια συνεχή πίεση από άγχος στο σχολείο, σχολικό εκφοβισμό, σεξουαλικές πιέσεις και δυσοίωνες προοπτικές απασχόλησης. Όταν αυτά γίνονται πολλά για αυτά, δεν ξέρουν πού να στραφούν για βοήθεια και όταν το κάνουν συχνά η υποστήριξη δεν υπάρχει”.

Οι διαταραχές συμπεριφοράς συχνά συνδέονται. Για παράδειγμα, οι διατροφικές διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών και η άστατη υπερφαγία συνδέεται με την κατάθλιψη. Πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες και ένα εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές ενώ μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με διατροφικές διαταραχές, ακόμη και ήπιες διαταραχές, είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, να έχουν κατάθλιψη, να πίνουν άμετρα και ευκαιριακά και να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Το Everyday Health ανέφερε σχετικά με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics η οποία έδειξε ότι έφηβες που καθάριζαν ακόμη και μία φορά την εβδομάδα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 9 και 15 που καταφεύγουν στην υπερφαγία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να πειραματιστούν με μαριχουάνα και να έχουν προβλήματα με την κατάθλιψη, από εκείνα που δεν το κάνουν. Το NPR Shots αναφέρει ότι το 29% των εφήβων που κατέφευγε στην υπερφαγία έκανε επίσης χρήση μαριχουάνας σε σύγκριση με το 17% των παιδιών που δεν κατέφευγε στην υπερφαγία.

Παρόμοια ποσοστά μπορούν να βρεθούν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη ακόμα και στη χώρα μας, αποτυπώνοντας την επικινδυνότητα του περιβάλλοντος που περιτριγυρίζει τα παιδιά. Ένα περιβάλλον τόσο ελκυστικό αλλά και τόσο ύπουλα τοξικό για την υγεία τους, ψυχική και σωματική. Επί της ουσίας τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα περισσότερο από ποτέ, για να μπορέσουν να μείνουν υγιή στους γρήγορους ρυθμούς της ναρκισσιστικής και συνολικά αγχωτικής καθημερινής ζωής.

www.psychologynow.gr

Εμείς το διαβάσαμε και μας άρεσε στο babyradio.gr

Σχετικά άρθρα

7 λόγοι που μπορεί να αποφεύγετε να βιώσετε τη χαρά στη ζωή σας

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ WISC – V (Α΄ κύκλος)

Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές

Τι θα κάνουμε με τους πλανεμένους γονείς που μεγαλώνουν νοσηρές προσωπικότητες και νομίζουν πως κάνουν το σωστό;

Έκοψα τα social media για ένα μήνα. Εδώ είναι 5 απρόσμενα πράγματα που μου συνέβησαν

Αυτο-αποδοχή: Δεν μπορείς να είσαι κάποιος άλλος

Αφήστε ένα σχόλιο