25.7 C
Αθήνα
15 Απριλίου, 2024
Ανακοινώσεις

Το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών (28/3/2015)

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου Σκιών θα πραγματοποιηθεί δίπτυχο δράσεων με στόχο την εξοικείωση με την παραδοσιακή αυτή τέχνη του Μικροθεάτρου.

Το Εργαστήρι μας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου Σκιών (28 Μαρτίου) σας καλεί σε ένα δίπτυχο δράσεων με στόχο την εξοικείωση με την παραδοσιακή αυτή τέχνη του Μικροθεάτρου.

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 (18.30μ.μ.), ο Γ. Νταγιάκος, μαθητής και συνεχιστής του Ευγ. Σπαθάρη, θα παρουσιάσει στον μπερντέ του παραδοσιακά και ευτράπελα κατορθώματα του Καραγκιόζη. Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 (11-14.00μ.μ.), η Α. Χοτζάκογλου, θεατρολόγος και μελετήτρια της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, θα εμψυχώσει σχετικό βιωματικό εργαστήριο.

Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, ενώ το σεμινάριο σε ενήλικες (εκπαιδευτικούς, φοιτητές/σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, γονείς, κ.λπ.)

Οι δράσεις μπορούν να παρακολουθηθούν είτε μαζί είτε μεμονωμένα.

Πιο αναλυτικά:

Α) Παράσταση Καραγκιόζη: “Ο Καραγκιόζης και ο Μάγος της Ανατολής”

Στο σαράι, ο Πασάς και η Βεζυροπούλα διοργανώνουν μεγάλο γλέντι. Καλεσμένοι είναι όλοι οι φίλοι του Καραγκιόζη καθώς κι ένας Μάγος από την Ανατολή. Τα μαγικά του νούμερα θα καταπλήξουν τους καλεσμένους, δημιουργώντας πολλές κωμικές και ιδιότυπες καταστάσεις. Με ποιο τρόπο θα βρεθεί μπλεγμένος ο Καραγκιόζης και οι φίλοι του; Τί θα σκαρφιστεί ο πολυμήχανος πρωταγωνιστής μας για να ξεμπλέξει; Μια παραδοσιακή παράσταση γέλιου, όπου παρελαύνουν οι γνωστότεροι ήρωες του Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζη).

Διάρκεια: ca. 60΄

Καραγκιοζοπαίχτης: Γιάννης Νταγιάκος

Κόστος συμμετοχής: 6 ευρώ.

Β) Βιωματικό σεμινάριο: “Αξιοποιώντας το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση”

Ποια η χρησιμότητα του Θεάτρου Σκιών στην εκπαιδευτική πράξη; Ποια παιδαγωγικά του χαρακτηριστικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε; Ποια θεωρητικά στοιχεία πρέπει να γνωρίζουμε και ποιες δραστηριότητες είναι οι καταλληλότερες για την κάθε ηλικία; Ποιες μπορούν να προηγηθούν και ποιες να ακολουθήσουν μια επαγγελματική παράσταση Καραγκιόζη; Ποια βήματα θα μας οδηγήσουν στην παρουσίαση της δικής μας παράστασης;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις μέσω ενός βιωματικού εργαστηρίου. Μέσα από παιχνίδια κίνησης στον χώρο θα εξοικειωθούμε με τις έννοιες φως-σκοτάδι και μέσω δραματικού παιγνιδιού θα ανακαλύψουμε τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Θα γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως την όψη, τις συνήθειες, την κίνηση, την ιδιόλεκτο ή τη διάλεκτο, τη μουσική που συνοδεύει κάθε άφιξή τους στον μπερντέ. Θα επιχειρήσουμε να εντάξουμε στοιχεία της μακραίωνης παράδοσης του θεάματος σε διαθεματικό και διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Με τη βοήθεια των κατάλληλων αξεσουάρ θα μεταμορφωθούμε σε τυπικούς ήρωες του Θεάτρου Σκιών και θα δραματοποιήσουμε ιστορίες του, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη δική μας παράσταση.

Διάρκεια: 3 ώρες

Εμψυχώτρια: Ανθή Χοτζάκογλου, θεατρολόγος.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ (περιλαμβάνονται τα υλικά και ΦΠΑ 23%).

Πού; στο Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμονος 3 (κάθετος Γέλωνος), πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, μετρό Μέγαρο ή Αμπελόκηποι).

Δηλώσεις συμμετοχής έως 24/3, στο 211-4051903.

Επισκεφτείτε το siteμας www.childhood.gr

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση υποψήφιων μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις ασύγχρονες εξ αποστάσεως διδασκαλίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών έως και 24.3.2020

Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε.

Αφήστε ένα σχόλιο