36.4 C
Αθήνα
19 Ιουλίου, 2024
Άρθρα Ευ Ζην tips Ψυχολογία

Οι “τοξικά” θετικοί άνθρωποι και πώς να τους αναγνωρίσετε

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που δεν είναι αρνητικοί, τους χαρακτηρίζει όμως μια θετικότητα που είναι “τοξική”.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι, που δεν είναι καθόλου αρνητικοί, αντιθέτως, τους χαρακτηρίζει η θετικότητα, μια θετικότητα όμως, που είναι εξίσου “τοξική”.

Πότε θεωρείται τοξική η θετικότητα


Η θετικότητα θεωρείται τοξική όταν ο άνθρωπος έχει την πεποίθηση ότι, όποια κι αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει, όσο δύσκολη κι αν είναι, εκείνος θα πρέπει να διατηρεί μια θετική στάση. Δεν επιτρέπει στη ζωή του παρά μόνο τη «θετική ενέργεια». Αν η ενέργεια δεν είναι θετική ή ευχάριστη, την απορρίπτει, απορρίπτοντας συγχρόνως και το “μη θετικό” συναίσθημα που νιώθει κανείς εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να βοηθήσει έναν άνθρωπο που βιώνει μια δυσκολία στη ζωή του.

Η τοξική θετικότητα αποφεύγει και απορρίπτει κάθε δύσκολο συναίσθημα και μας οδηγεί στο να υιοθετούμε ένα ψεύτικα χαρούμενο και θετικό προσωπείο.

Οι μορφές που παίρνει η τοξική θετικότητα

Η τοξική θετικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές:

-Συχνά ακούμε τη φράση «Δες τη θετική πλευρά της κατάστασης» ή «Να είσαι θετικός/ή». Μπορεί αυτός που χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις, όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, να τις λέει με καλές προθέσεις, ωστόσο, μπορεί απλά να θέλει να σε σταματήσει από το να μιλήσεις σχετικά με την εμπειρία σου.

-Μια άλλη φράση που χρησιμοποιείται συχνά στην τοξική θετικότητα είναι η φράση «όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Μπορεί να νομίζει κάποιος ότι είναι ενθαρρυντικό να πει κάτι τέτοιο στον άνθρωπο που πονά για κάποιο λόγο, είναι όμως και ένας τρόπος να αποφύγεις τον πόνο αυτού του ανθρώπου.

-Η φράση «Η ευτυχία είναι επιλογή», όταν χρησιμοποιείται σε κάποιον που εκφράζει τη θλίψη ή την απογοήτευσή του είναι σαν να του λέει ότι είναι δικό του λάθος που δεν είναι χαρούμενος και έχει αρνητικά συναισθήματα.

Αυτές οι φράσεις και οι δηλώσεις, δεν βοηθούν κανέναν άνθρωπο και ιδιαίτερα κάποιον που αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή του. Ο τοξικά θετικός άνθρωπος δεν είναι ικανός να υποστηρίξει τον συνάνθρωπό του που υποφέρει, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Μπορεί κάποιος να μην έχει ενσυναίσθηση ή να μην ξέρει πώς να βοηθήσει αποτελεσματικά κάποιον που υποφέρει, ωστόσο, οι παραπάνω φράσεις είναι απαράδεκτες, αφού μπορεί να προσβάλλουν ή και να κατηγορήσουν τον άνθρωπο που υποφέρει.

Γιατί η τοξική θετικότητα είναι βλαβερή

Οι άνθρωποι ενστικτωδώς, όταν αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση, θέλουν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. “ Όταν μιλάς για τη θλίψη σου γίνεται μισή και όταν μιλάς για τη χαρά σου γίνεται διπλάσια”, λέει μια σοφή παροιμία. Αν λοιπόν, κάποιος μιλάει για τη θλίψη του και εκείνο που εισπράττει είναι τα συναισθήματά του να αγνοούνται, να απορρίπτονται και να ακυρώνονται τότε:

-Μπορεί να νιώσει ντροπή, αφού ενώ θέλει να νιώσει την αγάπη και τη συμπαράσταση από συγγενείς και φίλους, παίρνει το μήνυμα από την τοξική θετικότητα ότι τα συναισθήματά του είναι λανθασμένα.

-Μπορεί να νιώσει ενοχή, γιατί εφόσον το μήνυμα που παίρνει είναι ότι σε κάθε τι που συμβαίνει, όσο επώδυνο ή δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να νιώθει θετικά κα δεν νιώθει, τότε, κάτι κάνει λάθος.

-Η τοξική θετικότητα μπορεί να υποτιμήσει, να αρνηθεί ή να απορρίψει τα αυθεντικά συναισθήματα, για να αποφύγει να αισθανθεί άβολα. Λειτουργεί σαν μηχανισμός αποφυγής και δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τον άνθρωπο που υποφέρει.

-Εμποδίζει την εξέλιξή μας, εφόσον δεν μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τα επώδυνα συναισθήματα μας και ταυτόχρονα τις προκλήσεις που μας οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανόηση και ωριμότητα.

Πώς θα αναγνωρίσετε την τοξική θετικότητα στον εαυτό σας και στους άλλους

-Δεν δείχνετε το πώς αισθάνεστε πραγματικά.

-Προτιμάτε να απορρίπτετε τα προβλήματα παρά να τα αντιμετωπίζετε.

-Δεν δείχνετε τα πραγματικά σας συναισθήματα και χρησιμοποιείτε διάφορες εμψυχωτικές φράσεις που φαντάζουν περισσότερο αποδεκτές κοινωνικά.

-Προσπαθείτε να αναπτύξετε τη στωικότητά σας και να ξεπεράσετε τα επώδυνα συναισθήματα.

-Αισθάνεστε ενοχές, όταν νιώθετε θλίψη, απογοήτευση ή θυμό.

-Κάνετε του άλλους να ντρέπονται όταν κατά τη γνώμη σας δεν διατηρούν θετική στάση.

-Υποβαθμίζετε τα συναισθήματα των άλλων, όταν αυτά σας κάνουν να νιώθετε άβολα.

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από την τοξική θετικότητα

Αν διαπιστώσετε στον εαυτό σας σημάδια θετικής τοξικότητας ή έχετε υποστεί θετική τοξικότητα, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια πιο υγιή προσέγγιση:

-Μην απορρίπτετε τα αρνητικά συναισθήματά σας, διαχειριστείτε τα. Μπορεί να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε σημαντικές και ωφέλιμες αλλαγές στη ζωή σας.

-Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, όταν αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση. Το να νιώθετε φόβο, άγχος κα ανησυχία είναι φυσιολογικό. Φροντίστε τον εαυτό σας και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση.

-Ακούστε τον άνθρωπο που υποφέρει με προσοχή και εστιάστε στο πώς μπορείτε να τον υποστηρίξετε πρακτικά. Μην χρησιμοποιείτε κλισέ φράσεις όταν σας εκφράζει τα συναισθήματά του. Πείτε του ότι είναι φυσιολογικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζει και ότι είστε πρόθυμοι να τον ακούσετε και να τον υποστηρίξετε.

-Αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί ένα ή περισσότερα δύσκολα συναισθήματα. Μην προσπαθείτε να τα αποφύγετε. Είναι σημαντικό να δίνετε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να αισθανθεί έστω και αν το συναίσθημα αυτό είναι επώδυνο και δύσκολο. Πριν αναλάβετε ξανά δράση είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε μια κατάσταση.

-Όταν περνάτε μια δύσκολη κατάσταση, μιλήστε σε ένα φίλο ή γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων σας.

Εμείς το διαβάσαμε και μας άρεσε στο enallaktikidrasi.com

Σχετικά άρθρα

Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Αφήστε ένα σχόλιο