Πρόσφατα, στο Λύκειο του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ντονέτσκ πραγματοποιήθηκε ανοικτό μάθημα με θέμα την Ελληνική κουζίνα.
Στην διδασκαλία – εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθήτριες της 11ης τάξης του τμήματος Φιλολογίας, στο οποίο για δύο χρόνια έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν ενεργά και δημιουργικά με τη μελέτη της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Ελένης Πρόνταν (O.G. Prodan).
Αρχικά, κάθε μαθήτρια προετοίμασε μια δημιουργική εργασία – παρουσίαση από παραδοσιακά πιάτα όπως τα μαγειρεύουν στην Ελλάδα, ή παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων καλοφαγάδων.
Οι μαθήτριες όχι μόνο παρουσίασαν τα πιάτα που ετοίμασαν αλλά και με μεγάλη προθυμία μοιράστηκαν μαζί μας και όλη τη διαδικασία προετοιμασίας και παρασκευής των φαγητών τους, τα οποία και φυσικά απόλαυσαν με όλους μαζί τους παρευρισκόμενους.
Με την μουσική υπόκρουση αγαπημένων Ελληνικών τραγουδιών, η παρουσίαση δεν άργησε να αποκτήσει το χρώμα Ελληνικών εορταστικών εκδηλώσεων με ήχους, άρωμα και φυσικά γεύσεις Ελλάδας.
Μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία από καλούδια διακρίναμε αλλά και γευτήκαμε πατροπαράδοτο μουσακά (παραδοσιακό πιάτο από μελιτζάνες και κιμά) παστίτσιο (ζυμαρικά στο φούρνο με σάλτσα κιμά και κρέμα μπεσαμέλ), μπουγάτσα (φύλλα από ζυμάρι γεμιστό με κρέμα ή τυρί), σουβλάκι (από κοτόπουλο ή χοιρινό στη σχάρα), τζατζίκι (κρύα σαλάτα – ορεκτικό με γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο), σπανακόπιτα (πίτα με τυρί και σπανάκι), μπριάμ (στιφάδο λαχανικών), κανταΐφι (σιροπιαστό γλυκό με ξηρούς καρπούς και μέλι) και φυσικά, την σε όλους διάσημη Ελληνική Σαλάτα ( δηλαδή την Ελληνική χωριάτικη σαλάτα με τα όλα της).
Κάθε μαθητής έδωσε αντίγραφα της εργασίας του ( συνταγές, υλικά, μαγαζιά και τιμές ) και με νωπές τις γεύσεις των αριστουργημάτων τους ότι υπόλοιποι θα μπορούν να αναπαράγουν στην οικογένειά τους τα εδέσματα που τους ικανοποίησαν περισσότερο. Υλικά όπως η Ελληνική φέτα και το ελαιόλαδο είχαν την τιμητική τους. Ποτά φυσικά δεν υπήρχαν παρά μόνο το κλασσικό μετά από το γεύμα τσάι ή καφές.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα παιδιά αυτά, οι μαθητές του Λυκείου, θα διατηρήσουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναδούμε σε εκδηλώσεις της Κοινότητας Ελλήνων του Ντονέτσκ.
Είμαστε σίγουροι πως μέσα από τα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας, οι γνώσεις της Ελληνικής Ιστορίας, του Ελληνικού Πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων του Ελληνικού λαού θα μείνουν ανεξίτηλα ζωγραφισμένες στις αγνές ψυχές αυτών των παιδιών.
Το άρθρο στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Ελλήνων του Ντόνετσκ “Θεόδωρος Σταμπουλζή”
Valeria Koshel