Όταν πρωτοκυκλοφόρησε η ATHENS VOICE αυτές οι λέξεις και φράσεις δεν υπήρχαν… Για όλα «φταίει» η εξέλιξη και η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας και των social media. (Άρθρο του 2016)
Λέξεις/φράσεις που χρησιμοποιούμε στο φέισμπουκ ή και σε άλλα social media
- Τι emoji να του στείλω; Η έκφραση των συναισθημάτων σου είναι απόλυτα συνυφασμένη με την επιλογή του κατάλληλου emoji, καθώς ακόμα και το μαϊμούδι δίνει άλλο αέρα από το κοάλα. Ξεκάθαρα.
- Το φίλτρο LO-FI με κάνει πολύ πράσινη Αντικατέστησε το όνομα με όποιο άλλο θες και το χρώμα με άλλο χρώμα/ουσιαστικό/ζώο (!) – δεν υπάρχουν όρια πια στο σαν τι μπορεί να σε δείχνει ένα φίλτρο.
- Ο «τοίχος μου» Όχι, δεν αναφέρεται στον τοίχο του σπιτιού σου αλλά σ’ έναν πιο virtual reality τοίχο, ο οποίος στην τελική είναι η επέκταση του εαυτού σου στο διαδίκτυο.
- Μαν, δώσ’ μου το φέισμπουκ να γίνουμε φίλοι/να σε κάνω add Καλά, αυτή η φράση γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή με έναν αέρα καγκουριάς, αλλά και χωρίς κάτι να γίνεται. Αναφέρεται, όπως –νομίζω– όλοι γνωρίζουμε, στη διαδικασία προσθήκης «φίλων» στο φέισμπουκ.
- Θα κάνω τσεκ ιν Ε, λοιπόν, έχεις ντυθεί, στολιστεί, παρφουμαριστεί και τι λείπει; Ένα ποστ στο φέισμπουκ σχετικά με το μέρος που είσαι για να μην πάνε χαμένες κι όλες αυτές οι ώρες προετοιμασίας.
- Λολ Κλεμμένο αμερικάνικο από το LOL (laugh out loud). Όταν θέλω να δείξω γέλιο, το χρησιμοποιώ. Τελευταία έχει μεταμορφωθεί και σε «λελ» από τους πιο «ιν» του νεαρόκοσμου.
- OMG Λαϊκιστί «ο-μι-τζι», κλεμμένο κι αυτό από το αμερικάνικο Oh My God! Χρησιμοποιείται τόσο συχνά πλέον που κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως μεταμορφωνόμαστε σε αγγλόφωνη αποικία.
Ρήματα σε -άρω (πρώτο συνθετικό αγγλική λέξη, δεύτερο συνθετικό -άρω για να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από τους λιγότερο αγγλόφιλους)
- Stalkάρω Από την αγγλική λέξη stalking, που αυτολεξί σημαίνει παρακολουθώ. Συνήθως χρησιμοποιείται σε σχέση με το φέισμπουκ, και περιγράφει την αέναη μανία του σύγχρονου ανθρώπου να παρακολουθεί ό,τι –και όποιον– υπάρχει γύρω του. Έχει αρνητική σημασία, θα έλεγα.
- Ποστάρω Γιατί όλοι ενδιαφέρονται για το τι έφαγες, ήπιες και σε ποιο παγκάκι την έβγαλες μέχρι το πρωί. ΝΟΤ.
- Γκουγκλάρω Αναφέρεται στην πασίγνωστη ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης που πλέον χρειάστηκε και δικό της ρήμα.
- Ταγκάρω Για να μη νιώθεις αποκομμένος από την παρέα και είσαι αυτό το ον χωρίς όνομα δίπλα στη @Marina Kafetzopoulos.
- Τσατάρω Γιατί πλέον το τηλέφωνο είναι πολύ mainstream.
- Σπαμάρω Πλέον, το να ενοχλώ κάποιον δεν είναι να τραγουδάω Barbra Streisand 8 η ώρα το πρωί, αλλά να ξυπνάει και να βλέπει 100 μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Χεχε…
- Λαγκάρω Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση που κολλήσει το σύμπαν της τεχνολογίας και τίποτα δεν λειτουργεί, ΑΛΛΑ και όταν εσύ ως άνθρωπος δεν λειτουργείς και χρειάζεσαι να ξαναφορτίσεις μπαταρίες.
- Τιλτάρω Είναι επέκταση του λαγκάρω, αλλά χρησιμοποιείται από πιο ψαγμένους. Ίδιας σημασίας.
- Μπλοκάρω Όρος των social media, γενικώς το cold shoulder. Σε μπλοκάρω σημαίνει δεν θέλω να σε βλέπω, μου τη σπας, σε διαγράφω από τη ζωή μου ολοσχερώς.
Λέξεις/φράσεις καθομιλουμένης
- Έχω καεί/ είμαι καμμένος/ πορωμένος Παραπέμπει σε μια κατατονική ψυχική κατάσταση όπου το άτομο έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.
- Αυτός μιλάει σαν γκουγκλ τρανσλέιτ Όλοι ξέρουμε πόσο περιορισμένες είναι οι αρετές του γκουγκλ τρανσλέιτ.
- Σελφοκόνταρο/σελφομπάστουνο/σελφιέρα Όχι ακριβώς λέξη ή φράση, αλλά έχριζε προσθήκης σ’ αυτή τη λίστα εξαιτίας της ιδιαίτερης φήμης που έχει σε όλο τον κόσμο. Θα ομολογήσω πως αν και μπορεί να το παίζω ανώτερη από τέτοιας λογής σκευάσματα, δεν είμαι. Φέτος υπέκυψα και με το παραπάνω.
- Νόου λάιφερ/λούζερ Αναφέρεται σε άτομα –κυρίως φοιτητές πια– που αντί να εμφανίζονται στις σχολές τους προτιμούν την κοινωνική ζωή και το ξεσάλωμα. Αυτό θίγει ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα σχετικά με το τι θεωρούμε χάσιμο χρόνου το οποίο και –προς το παρόν– δεν θα θίξω.
- Χέιτερ/poser Από την αγγλική λέξη hater, που σημαίνει «αυτός που μισεί». Συνήθως το λέμε για ανθρώπους μαμούχαλους και εγωκεντρικούς που δεν τους ευχαριστεί τίποτα και κανείς. Poser είναι το ποζέρι στην καθομιλουμένη και αναφέρεται στους «ψεύτικους» και «επιφανειακούς» ανθρώπους.
- Γάμ_τ_ Το κολλάμε στο τέλος μιας από τις λέξεις που προαναφέραμε και υποδηλώνει ένταση, πληθώρα από αυτό που θέλουμε να πούμε. Π.χ. Ρε φίλε, τίλταρα γάμ@τ@! No wonder που μας κοιτάνε περίεργα στο δρόμο.
- NOT Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με χάσταγκ στα social media (#) και είναι ειρωνικό, υποδηλώνει την ουσιαστική απέχθεια που έχουμε γι’ αυτό που έχουμε ποστάρει. Για παράδειγμα: O D. Trump θα είναι ο πιο τέλειος πρόεδρος ever! #NOT.
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές ακόμα λέξεις/φράσεις. Αν θέλετε προσθέστε κι εσείς τις δικές σας, ώστε να έχουμε ένα πλήρες λεξικό.
Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο www.athensvoice.gr