16.6 C
Αθήνα
1 Δεκεμβρίου, 2024
Ευ Ζην tips

Η δύναμη της ευγνωμοσύνης: 4 πολύτιμα εργαλεία για να την αναπτύξουμε

«Θεωρώ ότι τα ευχαριστώ είναι η υψηλότερη μορφή σκέψης· και ότι η ευγνωμοσύνη είναι ευτυχία διπλασιασμένη με τρόπο θαυματουργό» – G.K. Chesterton

«Απόλαυσε τα μικρά πράγματα, γιατί μία μέρα μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να συνειδητοποιήσεις ότι ήταν μεγάλα τελικά» – Robert Brault

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους απλούστερους και ευκολότερους τρόπους να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Να δώσουμε μια γερή δόση ώθησης στα κίνητρά μας. Να ζήσουμε πιο ικανοποιημένοι. Ανεξαρτήτως του ποιοι είμαστε ή πού ζούμε πάνω σε αυτό τον πλανήτη.

1. Παύση και παρατήρηση

Ένα απλό πρώτο βήμα για εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι να κάνουμε μια παύση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να θέσουμε στον εαυτό μας τα ακόλουθα δύο ερωτήματα:

– Για ποια 3 πράγματα μπορώ να είμαι ευγνώμων στη ζωή μου σήμερα;

– Για ποιους 3 ανθρώπους μπορώ να είμαι ευγνώμων που έχω στη ζωή μου και γιατί;

Δεν πειράζει αν δεν μπορέσουμε να βρούμε 3 πράγματα και 3 ανθρώπους κάθε μέρα. Ακόμα και με ένα θα λειτουργήσει. Αλλά αν μπορείτε, προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνεστε πολύ συχνά. Αντιθέτως, σκεφτείτε περισσότερους ανθρώπους και πράγματα για τα οποία να είστε ευγνώμονες, επεκτείνετε δηλαδή την οπτική της ευγνωμοσύνης στον κόσμο σας.

2. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Μην σταματάτε μόνο στη σκέψη για τους ανθρώπους προς τους οποίους νιώθετε ευγνωμοσύνη που τους έχετε στη ζωή σας. Αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να τους το εκφράσετε. Θα τους φτιάξετε τη διάθεση, και καθώς το πρόσωπό τους θα φωτίζεται στο άκουσμα αυτό, θα νιώσετε χαρούμενοι και εσείς.

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης θα μπορούσε να είναι μια μικρή πρόταση. Αλλά μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη μέρα, την εβδομάδα, ακόμα και τη χρονιά κάποιου. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα την εκφράσετε όπως ακριβώς τη νιώσετε, βάζοντας λίγη προσπάθεια.

3. Στροφή προς τον εαυτό

Δεν είναι μόνο άλλα πράγματα που είναι σημαντικά ή άλλοι άνθρωποι. Κι εσείς οι ίδιοι είστε σημαντικοί και πολύτιμοι. Οπότε ήρθε η στιγμή να το εκτιμήσετε και αυτό. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Για ποια 3 πράγματα που έχω (ή έχω κάνει) μπορώ να είμαι ευγνώμων;

Θα μπορούσα να είναι το ότι ήσασταν μια υποστηρικτική αδελφή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης την προηγούμενη εβδομάδα. Θα μπορούσε να είναι ότι τελικά καταφέρατε να τελειώσετε μια βαρετή ή δύσκολη εργασία, την οποία αναβάλλατε.

Η αυτο-ευγνωμοσύνη δεν πρέπει οπωσδήποτε να έχει να κάνει όμως με επιτεύγματα. Μπορείτε απλώς να είστε ευγνώμονες για την καλή αίσθηση του χιούμορ σας. Ή για τη βοήθεια που προσφέρετε σε φίλους και οικογένεια με το να είστε καλοί ακροατές.

Και φυσικά, η ευγνωμοσύνη, όπως προαναφέρθηκε στο απόφθεγμα, δεν χρειάζεται να είναι ούτε για τα μεγάλα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι απλώς για το γεγονός ότι κάνατε ένα χαλαρωτικό μπάνιο το πρωί.

4. Ευγνωμοσύνη για πράγματα που έχετε δεδομένα

Τα πράγματα που συνηθίζουμε να έχουμε γίνονται πολλές φορές δεδομένα. Αλλά δεν είναι πράγματα στα οποία όλοι στον κόσμο έχουν πρόσβαση. Κάποια πράγματα τα οποία προσπαθώ να σκέφτομαι και να εκτιμώ που έχω είναι:

– Ένα ζεστό σπιτικό

– Πόσιμο νερό

– Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πεινάω

– Το ότι μπορώ και απολαμβάνω τις μικρές και δωρεάν απολαύσεις της ζωής

– Το ότι έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο και μπορώ να μαθαίνω και να συνδέομαι με άλλους ανθρώπους.

Έχω συμπεράνει ότι το να είμαι ευγνώμων για αυτά τα πράγματα με βοηθά να «ξεζουμάρω» και να τοποθετώ τον εαυτό μου σε μια διαφορετική, πιο αισιόδοξη οπτική όταν περνώ μια δύσκολη φάση στη ζωή μου.

Henrik Edberg

 

Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο enallaktikidrasi.com

Σχετικά άρθρα

Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

O Dreamer και Εσύ: Άλλαξε τον εαυτό σου και τότε θα αλλάξει και η ζωή σου

Παρεκκλίνοντας από το «πρότυπο»: Κάνεις τη διαφορά ή είσαι απλά το μαύρο πρόβατο;

Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Πώς να ζούμε πραγματικά: Ένας αρχαίος οδηγός για τη σωστή διαχείριση του χρόνου

Αφήστε ένα σχόλιο