16.6 C
Αθήνα
1 Δεκεμβρίου, 2024
Άρθρα

Κρίση πανικού στις πανελλήνιες εξετάσεις

Αυτή την εποχή, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων, πολλοί έφηβοι αγχώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Γράφει η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου

Πολλές φορές, ιδιαίτερα σε έντονα αγχωμένες περιόδους πολλοί έφηβοι μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού.

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που τρομάζει τόσο τον ίδιο τον άνθρωπο που τη βιώνει όσο και τους γύρω του. Ας δούμε αναλυτικότερα τι είναι η κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού είναι μια γρήγορα κλιμακούμενη κατάσταση έντονου φόβου και σωματικών ενοχλήσεων που κρατά περίπου 10 λεπτά. Οι σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι:

  • ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα πνιγμού και ναυτία
  • ζάλη, τάση για λιποθυμία
  • εφίδρωση
  • φόβος θανάτου

Ο έφηβος στη συνέχεια αρχίζει και σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η κρίση πανικού και έτσι τείνει να αποφεύγει κάποιες δραστηριότητες. Εάν το διάβασμα για τις εξετάσεις είναι μια δραστηριότητα που του προκάλεσε το επεισόδιο της κρίσης, είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει να διαβάσει ακόμα και να παρευρεθεί στις εξετάσεις.

Συνήθως, η κρίση πανικού θα εμφανιστεί σε εφήβους που έχουν έντονο άγχος, ιδιαίτερη συστολή και αποφυγή έκφρασης των συναισθημάτων και γενικότερα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επίσης, συναντάται συχνά σε εφήβους που παθαίνουν κρίσεις πανικού. Ωστόσο, τα αίτια μπορεί να είναι όχι μόνο βιολογικά αλλά και περιβαλλοντικά, όπως ένα αγχογόνο περιβάλλον, με γονείς που έχουν υψηλές απαιτήσεις από το παιδί και το πιέζουν πολύ για την επιτυχία στις εξετάσεις.

Γενικά η κρίση πανικού δύσκολα περιγράφεται από τον έφηβο, και αν του συμβεί στο χώρο του σχολείου είναι πιθανό να το αποκρύψει από τους συμμαθητές του, προκειμένου να μην στιγματιστεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο έφηβος ενόψει εξετάσεων παθαίνει κρίση πανικού.

Η ηρεμία στο οικογενειακό περιβάλλον είναι το βασικότερο. Ένα περιβάλλον όπου όλα τα συναισθήματα μπορούν να συζητηθούν χωρίς επίκριση και χωρίς απόρριψη είναι ένας βασικός παράγοντας για την αποφυγή έντονου άγχους. Ο γονιός δεν χρειάζεται να πει πολλά, ούτε να δώσει λύσεις στο πρόβλημα του έφηβου. Αρκεί να του δείξει ότι τον καταλαβαίνει και ότι θα είναι δίπλα του ό,τι και αν χρειαστεί.

Πρόγραμμα και οργάνωση. Το διάβασμα για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια προσπάθεια των τελευταίων ετών που απλά ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις. Απαιτεί οργάνωση και σωστή διαχείριση του χρόνου μελέτης ώστε να αποφεύγονται αγχώδεις καταστάσεις της τελευταίας στιγμής.

Η συνεργασία με κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο κρίνεται απαραίτητη. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να μάθουν νέους τρόπους για να μειώσουν το άγχος και να ελέγχουν τις κρίσεις πανικού όταν συμβαίνουν. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ενήλικες, και δημιουργεί δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους ή την ανάληψη πολλών υποχρεώσεων στην δουλειά τους προκειμένου να αποφύγουν το έντονο άγχος. Εφόσον, οι κρίσεις πανικού εμφανιστούν στην εφηβική ηλικία και μάλιστα με αφορμή τις πανελλήνιες εξετάσεις, η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι γονείς.

 

Πηγή: http://efiveia.gr

Σχετικά άρθρα

Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Αφήστε ένα σχόλιο