Aυξάνονται, πληθύνονται, και εξήγηση υπάρχει…
Το 1995 «γεννήθηκε» το Amazon και μαζί του άπειρες σκέψεις ότι ήρθε το τέλος των μικρών βιβλιοπωλείων. Πώς θα γινόταν να ανταγωνιστούν τις ανέσεις και τις τιμές ενός γίγαντα;
Λογικά τα ερωτηματικά και οι φόβοι, ειδικά για μια εποχή που δεν είχε ακόμη φανεί ότι είμαστε τα πιο κακομαθημένα πλάσματα του πλανήτη. Δηλαδή, ότι αγαπάμε τον υβριδικό τρόπο ζωής, και τα θέλουμε όλα. Θέλουμε και βινύλιο, και spotify. Θέλουμε και συνδρομητική και ιδιωτική τηλεόραση. Θέλουμε και ηλεκτρονικό βιβλίο αλλά και βιβλίο με πραγματικές σελίδες…
Παλιότερα, οι περισσότεροι δεν το είχαν μυριστεί. Εδώ που τα λέμε, λογικό. Το ίντερνετ είχε πάρει τρελή φόρα και η τεχνολογία άλλαζε (όπως και αλλάζει) τη ζωή με τρελούς ρυθμούς. Ευτυχώς, τα πράγματα σήμερα δεν επιβεβαιώνουν τίτλους του παρελθόντος τύπου «το ίντερνετ θα σκοτώσει το βιβλίο» ή «τα βιβλιοπωλεία θα πεθάνουν, αφού έχουμε το Amazon».
Έτσι, φτάνουμε στο 2019, να διαβάζουμε ότι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, τα μικρά, ανεξάρτητα, βιβλιοπωλεία, αυξάνονται! Ε, δεν είμαστε με τα καλά μας, θα έλεγε ο πιο έξυπνος «προφήτης» του 2000. Κι όμως, είμαστε. «Από το 2009 έως το 2015, ο αριθμός των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων αυξήθηκε κατά 35% σύμφωνα με την Αmerican Booksellers Association. Οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων επίσης κινούνται ανοδικά από το 2013 και έπειτα», διαβάζω σε άρθρο του Vox.
Γιατί; #arage
Στο ίδιο άρθρο του Vox, η εξήγηση σε αυτό το διπλό παράδοξο (#not) ακούει στο όνομα bookstagram. «Δημιουργεί ένα ζωτικό χώρο – και μια κοινότητα – για τους βιβλιόφιλους στο Instagram». Συμφωνώ. Ειδικά όταν οι γύρω σου, για παράδειγμα, δε διαβάζουν ή διαβάζουν διαφορετικά βιβλία, το να μπαίνεις στο Instagram, να βλέπεις ότι υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν το ίδιο με σένα, είναι αρκετά ανακουφιστικό. Αλλά ακόμα και περιτριγυρισμένος από φίλους – λέσχες βιβλίου να είσαι, πάλι μια βόλτα στο bookstagram είναι βούτυρο στο ψωμί σου.
Από την άλλη, για να ανεβάσεις κάτι στο bookstagram θες βιβλίο και κάτι ωραίο σα φόντο. Τα μικρά βιβλιοπωλεία συνήθως προσφέρουν αυτό ακριβώς: μια ωραία ατμόσφαιρα. Τουλάχιστον συνήθως είναι πιο ελκυστικά από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία – αλυσίδες.
Πέρα όμως από το θέμα του Instagram, νομίζω ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν ένα ατού που δύσκολα συναγωνίζεται το amazon ή ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο: προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Στους χώρους τους βρίσκεις ανθρώπους που λατρεύουν την ανάγνωση και σαν άλλοι υφασματάδες απλώνουν στον πάγκο ένα σωρό τίτλους που πιστεύουν ότι θα σου αρέσουν. Αν πάλι ξέρεις ακριβώς τι σου αρέσει, μπορούν να ανοίξουν μαζί σου μια συζήτηση που θα σε έχει γεμίσει περισσότερο και από το best seller της χρονιάς.
Όσον αφορά το γιατί αγοράζονται περισσότερα βιβλία; Μια εξήγηση, που δίνει και ο αρθρογράφος του Vox, είναι ότι το βιβλίο αποτελεί μια καλή λύση όταν ψάχνουμε τρόπο να ξεκολλήσουμε από την οθόνη. Επίσης, λέω εγώ, μπορεί να είναι και μόδα. Αλλά ξέρεις κάτι; Δε με πειράζει καθόλου! Ας διαβάζουμε περισσότερο, ας φωτογραφίζουμε περισσότερο, κι ας είναι γιατί απλά το διάβασμα είναι της μόδας. Τουλάχιστον αυτή η μόδα, δεν είναι επιζήμια, κάθε άλλο!
Πηγή: mybookmark.gr