Ξέρετε ποια είναι η #1 στρατηγική για να αποφύγετε τα μεγαλύτερα προβλήματα της εφηβείας;
Η καλή επικοινωνία!
Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι έχουν καλύτερη συμπεριφορά, υψηλότερες σχολικές επιδόσεις, πειραματίζονται λιγότερο με επικίνδυνες συμπεριφορές και, γενικότερα, είναι πιο επιτυχημένοι, όταν έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους.
«Καλά Νέα! Έρευνες μας λένε ότι όταν τα παιδιά στην εφηβεία αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με αξίες, ναρκωτικά, σεξ και άλλα δύσκολα θέματα, οι γονείς τους είναι η σημαντικότερη επιρροή στο τι θα αποφασίσουν τελικά».
Για να χτίσετε καλή επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας είναι σημαντικό να μην κάνετε τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη που κάνουν τους έφηβους να απομακρύνονται από εσάς:
1. Να μη μιλάτε εσείς όλη την ώρα.
Το κήρυγμα δε λειτουργεί. Αντίθετα, κάνει τον έφηβο να κλείσει τα αυτιά του.
Ο έφηβος θέλει να ακούσετε τη γνώμη του, την άποψή του. Θέλει να κατανοήσετε το πώς βλέπει τα πράγματα, ακόμα και αν δε συμφωνείτε. Ίσως να θέλει να σας «σοκάρει» με μία παρατραβηγμένη άποψή του, να σας τεστάρει, να δει αν θα τον αγαπάτε ό,τι και αν γίνει.
Μάθετε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Εδώ ισχύει το «λίγα λόγια και καλά. Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας σε κάποιο θέμα που το απασχολεί, υιοθετήστε τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη- κάντε του ερωτήσεις και καθοδηγήστε το να δει το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι έχουν καλύτερη συμπεριφορά, υψηλότερες σχολικές επιδόσεις, πειραματίζονται λιγότερο με επικίνδυνες συμπεριφορές και, γενικότερα, είναι πιο επιτυχημένοι, όταν έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους.
2. Να μη μειώνετε τη σημασία της κατάστασης.
«Έλα βρε παιδί μου, πώς κάνεις έτσι, δεν είναι τίποτα!» είναι η πιο σίγουρη αποξενωτική φράση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μιλώντας στο έφηβο παιδί σας.
Με αυτό τον τρόπο εσείς νομίζετε ότι το βοηθάτε, αλλά στην πραγματικότητα υπογράφετε την απομάκρυνση του παιδιού σας.
Για εσάς και τα δικά σας προβλήματα μπορεί το πρόβλημα του παιδιού σας να φαίνεται απλό, αλλά για το παιδί ο καθηγητής που το αδίκησε, ο τσακωμός με τη φίλη, το ζήτημα που προέκυψε στην ομάδα μπάσκετ είναι τεράστια θέματα.
Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας αισθάνεται ότι υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Χρειάζεται να το ακούσετε με συμπάθεια, υποστήριξη και να του δείξετε ότι καταλαβαίνετε, και όχι να ακυρώσετε τα συναισθήματά του. «Σε καταλαβαίνω, νιώθεις πολύ άσχημα που συνέβη αυτό» είναι το πιο απλό και δυνατό σχόλιο που μπορείτε να κάνετε.
Στη συνέχεια κουβεντιάστε για τρόπους διαχείρισης. Αφήστε το παιδί σας να σκεφτεί ιδέες και τρόπους.
3. Να μην κατηγορείτε το έφηβο παιδί σας.
Αν το παιδί σας έρθει να σας εκμυστηρευθεί το πρόβλημά του, αυτό ήδη σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται. Αν η αντίδρασή σας είναι «εσύ φταις» ή κάτι ανάλογο, εκεί θα τελειώσει η συζήτηση!
Θα αποξενώσετε το παιδί σας και θα το απογοητεύσετε.
Πρώτα ακούστε.
Χωρίς σχόλια, χωρίς να διακόπτετε. Αν το πρόβλημα του παιδιού σας είναι η συμπεριφορά κάποιου άλλου ατόμου, μη βιαστείτε να εξηγήσετε π.χ., τη συμπεριφορά του φίλου ή του καθηγητή.
Ρωτήστε το παιδί «ΤΙ νομίζεις ότι ο φίλος/δάσκαλος θα έπρεπε να είχε κάνει;» και «Αν μπορούσες να πάρεις τα πράγματα από την αρχή, εσύ τι θα είχες κάνει διαφορετικά;».
Έτσι βάζετε το παιδί να σκεφτεί τη συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων στο πρόβλημα.
4. Να μην κατακρίνετε γρήγορα το παιδί σας.
Ο ευκολότερος τρόπος για να αποξενώσετε το παιδί σας και να μη σας ξαναεμπιστευτεί τίποτα είναι αν το αποδοκιμάσετε, το κατηγορήσετε, το κατακρίνετε, του πείτε ότι σας σόκαρε ή σας έκανε να νιώσετε φρίκη και τα ανάλογα.
Να θυμάστε ότι συχνά οι έφηβοι λένε σοκαριστικά πράγματα για να σας τεστάρουν και να δουν τις αντιδράσεις σας.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουν αυτό που λένε!
Ό,τι και να σας πει το παιδί σας διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ακούστε το μέχρι το τέλος. Προσπαθήστε να καταλάβετε την άποψη του παιδιού σας, το πώς σκέφτεται, πριν σχολιάσετε. Ρωτήστε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μαζέψτε πληροφορίες. Όταν απαντήσετε, μην ξεκινήσετε με το «Εσύ έπρεπε να…» ή «Εσύ φταις». Ξεκινήστε τις προτάσεις σας με το «Εγώ νομίζω/πιστεύω/αναρωτιέμαι» για να εκφράσετε τις σκέψεις σας και όχι τις κατηγορίες προς το παιδί σας.
5. Να μη βιάζεστε να δώσετε λύση στο πρόβλημά του.
Ξέρω, είναι δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να ζορίζεται. Όμως ο ρόλος σας ως γονιός είναι να στηρίξετε το παιδί σας και να το καθοδηγήσετε στο να μάθει να χειρίζεται το ίδιο τα προβλήματά του, όχι να του τα λύνετε εσείς.
Η εφηβεία είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ενηλικίωση και το παιδί χρειάζεται να εξασκηθεί σε αυτή τη φάση ώστε μεγαλώνοντας να γίνει ανεξάρτητο.
Δείξτε σεβασμό για να πάρετε σεβασμό.
6. Να μη μειώνετε τις ιδέες του.
Οι έφηβοι συχνά έχουν εντελώς μη ρεαλιστικές ιδέες και απόψεις! Το να προσγειώσετε τον έφηβό σας απότομα το μόνο που θα πετύχει είναι να τον νευριάσει και να τον κάνει να σας γυρίσει την πλάτη. Αντί για αρνητικά σχόλια, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση. Αντιδράστε με περιέργεια. Δε χρειάζεται να πείτε ψέματα, ότι είναι καταπληκτική ιδέα, αλλά μπορείτε να πείτε «ενδιαφέρουσα ιδέα» και να κάνετε διάφορες ερωτήσεις, όπως «πώς την εμπνεύστηκες;», «γιατί σου αρέσει η συγκεκριμένη ιδέα;» και «πώς σκέφτεσαι να την πραγματοποιήσεις;». Δείξτε ενδιαφέρον, ακούστε την άποψη του παιδιού σας και βοηθήστε το να καταλάβει μόνο του αν η ιδέα του είναι εφικτή ή όχι.
7. Να μη κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι δεν το σέβεστε.
Φυσικά συνήθως οι γονείς παραπονιούνται για το αντίθετο, ότι το έφηβο παιδί τους δεν του σέβεται, αλλά το ίδιο ισχύει και από την πλευρά του εφήβου! Αν το παιδί σας νιώθει ότι δεν το σέβεστε, ότι η γνώμη του δε μετράει, ότι δεν είναι το ίδιο σημαντικό ως άτομο όπως είναι, με τις ατέλειες του, τότε θα κλειστεί στον εαυτό του.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους, ως γονείς δείχνετε ότι δε σέβεστε το παιδί σας είναι:
- Βάζετε τις φωνές
- Γίνεστε ειρωνικοί
- Έχετε σαρκαστικό τόνο
- Διαφωνείτε με τη γνώμη του παιδιού σας και το ακυρώνετε συνολικά σαν άτομο
- Δε θέλετε καν να κουβεντιάσετε την άποψή του
- Κατακρίνετε τις απόψεις και τις ιδέες του
- Δε δέχεστε να διαπραγματευτείτε ή να βρείτε λύση από κοινού
Δείξτε σεβασμό για να πάρετε σεβασμό.
8. Επιβάλλετε συζητήσεις με το παιδί σας όταν σας βολεύει.
Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε ότι οι έφηβοι ξεκινάνε συζητήσεις όταν οι ίδιοι νιώθουν έτοιμοι να ανοιχτούν.
Αυτό είναι συνήθως τις πιο ακατάλληλες ώρες, όταν πέφτουν οι άμυνες.
Αποδεχτείτε το και σεβαστείτε το!
Μην περιμένετε να κάνετε τη συζήτηση όταν εσείς θέλετε και σας βολεύει, επειδή σας διαβεβαιώνω ότι δε λειτουργεί έτσι.
Αν λοιπόν σας πλησιάσει το έφηβο παιδί σας και σας ανοιχτεί κάποια στιγμή που δεν το είχατε προγραμματίσει, αφήστε αυτό που κάνετε και επικεντρωθείτε στο να ακούσετε το παιδί σας. Και μόνο η πράξη ότι κλείνετε τον υπολογιστή ή στρέφετε 100% τη θετική σας προσοχή στο παιδί σας είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε για την αυτοεκτίμησή του και τη σχέση σας.
Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο https://varvogli.gr/lathi-epikoinonias-me-efivo/