11.3 C
Αθήνα
21 Φεβρουαρίου, 2024
Άρθρα

Oι αυριανοί εκπαιδευτικοί για την πίεση και τις αυτοκτονίες μαθητών

Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της 28ης Μαΐου

 
      Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη το πρωί της 28ης Μαΐου 2014 με τον μαθητή της Γ’ Λυκείου πήραμε την απόφαση να συντάξουμε και να αποστείλουμε το ψήφισμα αυτό με σκοπό να πάρουμε θέση ως μελλοντικοί παιδαγωγοί απέναντι στο ισχύoν ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο θα κληθούμε να διδάξουμε. Ειδικότερα το πρωί της 28ης Μαΐου ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου από τα Γιαννιτσά πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ανέβηκε σε μία πολυκατοικία και «βούτηξε» στο κενό δίνοντας τέλος στη ζωή του.
 
      Πρόκειται για ένα ακόμη θύμα του εξετασιοκεντρικού εκπαιδευτικού συστήματος και του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων που αποτελεί την αποκορύφωσή του. Δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς παρόμοια συμβάντα έχουν συμβεί και στο παρελθόν.
 
      Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Δεκαοκτάχρονος μαθητής σε γειτονιά της Νέας Σμύρνης έκανε διπλή απόπειρα αυτοκτονίας επειδή δεν έγραψε καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις στις 5 Ιουλίου 2010. Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012 δεκαοκτάχρονη αυτοκτόνησε στη Νέα Ερυθραία. 28 Μαΐου 2014 δεκαοκτάχρονος μαθητής αυτοκτόνησε στα Γιαννιτσά Πέλλας πριν από την γραπτή εξέταση του πρώτου μαθήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων. Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 δεκαοκτάχρονη μαθήτρια έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο Ηράκλειο Κρήτης μέσα στις σχολικές τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής εξέτασης.
 
      Τα περιστατικά αυτά εκκινούν από την πίεση, άγχος και τη γενικότερη ψυχολογική φθορά που υφίστανται οι μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις εκφράζουν, όμως, τον πραγματικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα σύστημα που προβάλλεται ως το πιο αξιοκρατικό σύστημα στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το εκπαιδευτικό σύστημα θεωρεί πως όλοι οι μαθητές έχουν τις ίδιες δυνατότητες για επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις παραβλέποντας μία σειρά από καθοριστικούς παράγοντες.
 
 
      Αρχικά, δε λαμβάνει υπόψη την προϋπάρχουσα δεκαοκτάχρονη μαθητική και μορφωτική εμπειρία του παιδιού ανάγοντας, ταυτοχρόνως, την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις ως το πιο σημαντικό κριτήριο για το μέλλον. Επιπλέον, αγνοεί την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας του κάθε μαθητή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς αυτές είναι τέτοιες που καθιστούν απαραίτητη τη φοίτηση σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο αφού το σχολείο δεν παρέχει τα απαραίτητα εφόδια. Συνεπώς, οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων δεν φέρουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας με εκείνους που προέρχονται από οικογένειες των ανώτερων.
 
      Αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτός δεν είναι άλλος παρά η στείρα αποστήθιση (ιδιαίτερα στην θεωρητική κατεύθυνση). Το εκπαιδευτικό σύστημα υποχρεώνει τους μαθητές να αποστηθίζουν εκτενή κείμενα πράγμα που αυτομάτως το χαρακτηρίζει ως απάνθρωπο και αντιπαιδαγωγικό.
 
      Χάνεται η ουσιαστική γνώση και το παιδί μαθαίνει απλά να παπαγαλίζει τα λεγόμενα κάποιου συγγραφέα χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα για εκφορά της προσωπικής του άποψης, χάνεται ο ενεργητικός ρόλος, ισοπεδώνεται η κριτική σκέψη και προάγεται η παθητικότητα. Επομένως, οι μαθητές για να επιτύχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα υποβάλλονται σε ένα καθεστώς πλήρους εντατικοποίησης που περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος, κάτι που πάει να ενταθεί στο νέο Λύκειο όπου θα γράφουν πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις! Προφανώς, αυτή η εντατικοποίηση προετοιμάζει τους μαθητές για να εκπληρώσουν το μελλοντικό ρόλο του πειθήνιου εργαζομένου έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και του εκάστοτε εργοδότη.
 
      Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα άνισο και απάνθρωπο εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί την πίεση, το άγχος αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών ενώ, παράλληλα, δεν στοχεύει στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων και συνειδητοποιημένων όντων με διάθεση να αλλάξουν την κοινωνία. Αντίθετα δημιουργεί ανθρώπους υπάκοους, εύκολα χειραγωγήσιμους που επιλέγουν τον ατομικό δρόμο έναντι της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης.
 
ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
 
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
 
ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
 
Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Πηγή: ΕrtOpen

 
Εμείς το βρήκαμε στο thepressproject.gr και μας άρεσε.

Σχετικά άρθρα

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Ronald Coase: Το θεώρημα και η οικονομική ανάλυση του δικαίου

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

Michael J. Sandel – Γονείς που πατρονάρουν, παιδιά με πατρόν

Αφήστε ένα σχόλιο