10.2 C
Αθήνα
20 Φεβρουαρίου, 2024
Άρθρα

10 βιβλία που μας μαθαίνουν πως να μη το βάζουμε κάτω

Συμβαίνει συχνά στις μέρες μας, όταν αντιμετωπίζουμε μπροστά μας την αδικία του κόσμου, να μας φαίνεται ότι η καλύτερη επιλογή είναι απλά να σταματήσουμε να παλεύουμε. Το πιο σημαντικό σ’αυτές τις στιγμές όμως είναι να σταματήσουμε να λυπόμαστε τον εαυτό μας, να συνέλθουμε και να προχωρήσουμε.

Στην ιστοσελίδα AdMe.ru βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μια συλλογή βιβλίων που δε θα δείξουν κατανόηση και συμπόνια στα προβλήματά σας, δε θα δείξουν λύπηση για τον πόνο σας αλλά θα σας χαστουκίσουν και θα σας υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να παραδίδεστε. Επειδή ακριβώς “η σκοτεινότερη ώρα είναι λίγο πριν την αυγή”

Τζόντι Πίκουλτ

Ο φύλακας της αδερφής μου

Η Άννα είναι μόνο 13 ετών αλλά έχει ήδη περάσει από αμέτρητες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι υγιής όμως η αδελφή της είναι άρρωστη με λευχαιμία, και οι γονείς είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν. Στην πραγματικότητα η Άννα γεννήθηκε προκειμένου να την βοηθήσει. Αλλά τι θα συνέβαινε στη δική της ζωή αν δεν ήταν συνδεδεμένη με την Κέιτ; Η Άννα αποφασίζει να κάνει ό,τι θα ήταν δύσκολο για τους περισσότερους από μας.

Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

Σπίθα ζωής

Η Γερμανία, το τέλος του πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Άνθρωποι από τους οποίους έχουν πάρει μακριά την ελευθερία, την αγάπη, την ελπίδα – την ίδια τη ζωή. Όσο έχουν ο ένας τον άλλον, τίποτα δεν μπορεί να τους λυγίσει. Αν και όλα όσα έχουν τώρα είναι μόνο η σπίθα της ζωής – αυτή που δε θα σβήσει ποτέ. Θα τους δώσει τη δύναμη να χαμογελούν, ακόμα και στο κατώφλι του θανάτου να δούν μια ακτίνα φωτός στο σκοτάδι.

Άυν Ραντ

Κοντά στον Ουρανό

Αυτό το μυθιστόρημα για δεκαετίες παραμένει στη λίστα των παγκοσμίων μπεστ σέλερ. Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος ο Χόβαρτ Ρούρκ παλεύει με την κοινωνία για το δικό του προσωπικό δικαίωμα για δημιουργία. Η φανατική αναισθησία τον αναγκάζει να λάβει έκτακτα μέτρα και να αποδείξει ότι ακόμη και ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Καζούο Ισιγκούρο

Μη μ’ αφήσεις ποτέ

Η σύγχρονη παραβολή, μια φανταστική ιστορία αλλά με απόλυτα ρεαλιστική και τρυφερή υπόθεση που θα σας αιχμαλωτίσει. Άνθρωποι των οποίων η θλιβερή μοίρα είναι γνωστή και προκαθορισμένη εκ των προτέρων. Ξέρουν γιατί ζούνε. Ξέρουν γιατί θα πεθάνουν. Και ακολουθούν και πάλι το δρόμο τους.
Είναι μία από τις πιο διαπεραστικές ιστορίες για το έλεος και την απανθρωπιά.

Τζακ Λόντον

Μάρτιν Ήντεν

«Επιβιώνει ο ισχυρότερος» – είναι το σύνθημα του κύριου χαρακτήρα του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον. Αγενής και άξεστος, αλλά πολύ ισχυρός και αποφασιστικός νεαρός, ανοίγει τον δρόμο του από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα προς τα ύψη για να έχει την αγάπη μιας γυναίκας, ένας απλός αγράμματος ναύτης που έγινε διάσημος συγγραφέας.

Αλλά είναι έτοιμος για ό, τι κρύβεται πίσω από την εφήμερη επιτυχία;

Τζότζο Μόις

One plus one (Δεν έχουμε βρει ελληνική μετάφραση του βιβλίου)

Σ’αυτή την ελαφριά και τρυφερή ιστορία δεν υπάρχει ούτε φρίκη ούτε ζητήματα παγκόσμιας αξίας ούτε έξυπνες σκέψεις. Μόνο κανονική καθημερινή ζωή, αστεία, περίεργη και περίπλοκη – με λίγα λόγια, όπως πραγματικά είναι. Γιατί ο καθένας από μας αναγκάζεται να πολεμά μόνος του με μικρές μας ατυχίες. Η Τζότζο Μόις μας διδάσκει ότι πρέπει να αρχίζουμε από κάτι μικρό για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασχολούμαστε με μεγάλα έργα.

Τζον Γκριν

Το λάθος αστέρι

Οι έφηβοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, δεν πρόκειται να παραδωθούν. Παραμένουν έφηβοι – δηλητηριώδεις, ανήσυχοι, εκρηκτικοί, επαναστατικοί και είναι έτοιμοι τόσο για το μισός όσο και για την αγάπη. Η Χέιζελ και ο Ογκάστους δεν φοβούνται τόσο πολύ τον θάνατο, όσο τη ζήλια, το θυμό και την παρεξήγηση.
Είναι μαζί. Τώρα – μαζί. Αλλά τι τους περιμένει;

Ίρβινγκ Στόουν

Πάθος για ζωή

Ζωηρή και έντονη βιογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, γραμμένη από τον Ίρβινγκ Στόουν αποδεικνύει ότι η ιδιοφυία δεν είναι μόνο ένα δώρο από ψηλά, αλλά επίσης και μια τρομερή κατάρα. Επειδή το ταλέντο αναγκάζεται όχι μόνο να βρεί τον δικό του τρόπο, αλλά, ακόμη κι έχοντας βρεί τον δικό του τροπο, να επιδείξει τα θαύματα της επιμονήςκαι του θάρρους για να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να φέρει τελικά στον αδιάφορο κόσμο τις μεγάλες ιδέες του.

Βασίλι Γκρόσμαν

Ζωή και πεπρωμένο

Το “Πόλεμος και ειρήνη” του εικοστού αιώνα, εκπληκτικό βιβλίο που εντυπωσιάζει με την αλήθεια του από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία, που θα σας οδηγήσει μέσα σε όλους τους κύκλους της κόλασης του πολέμου και θα σας κάνει να τους κοιτάξετε χωρίς να μπορέσετε να κλείσετε τα μάτια σας ούτε για μια στιγμή. Και τότε θα σας δείξει τους ανθρώπους ζωντανούς, πραγματικούς, ακριβώς όπως είστε κι εσείς. Και σ’αυτή την κόλαση θα συνεχίσουν να αγαπούν, να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Ruben David Gonzalez Gallego

Άσπρο στο μαύρο (Δεν έχουμε βρει ελληνική μετάφραση του βιβλίου)

Όταν σας φαίνεται ότι η ζωή είναι άδικη και δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε – ανοίξτε το βιβλίο του Γαλιέγο και μείνετε τουλάχιστον για λίγο μέσα στον κόσμο των ηρώων του: των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η αισιοδοξία τους και η εντελώς διαφορετική, μη «κοινή» άποψη σε γνωστά πράγματα θα είναι ένα αληθινό φάρμακο για σας.

 

Πηγή: adme.ru © AdMe.ru

Μετάφραση από τα Ρώσικα: Valeria Koshel

Σχετικά άρθρα

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Ronald Coase: Το θεώρημα και η οικονομική ανάλυση του δικαίου

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

Michael J. Sandel – Γονείς που πατρονάρουν, παιδιά με πατρόν

Αφήστε ένα σχόλιο