31 C
Αθήνα
21 Ιουλίου, 2024
Άρθρα

4 στρατηγικές για γίνει το παιδί σου μελετηρό!

Δεν είναι όλες οι μέθοδοι διαβάσματος αποτελεσματικές και κυρίως δεν ταιριάζουν σε όλα τα παιδιά

Δεν είναι όλες οι μέθοδοι διαβάσματος αποτελεσματικές και κυρίως δεν ταιριάζουν σε όλα τα παιδιά

Ίσως, μάλιστα, να διαπιστώνετε καθημερινά πως εκείνες που τους έχετε ήδη μάθει δεν είναι όσο επιτυχημένες νομίζατε.

Αν θέλετε, λοιπόν, να διευκολύνετε το παιδάκι σας, για να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση με το λιγότερο δυνατό κόπο, τότε ακολουθήστε απλά τις παρακάτω συμβουλές.

1Εναλλαγή. Αντί να αφιερώνετε ένα ολόκληρο απόγευμα σε ένα μάθημα, είναι προτιμότερο να εναλλάσσετε το διάβασμα παρόμοιων μαθημάτων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούνται διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, το παιδάκι δε βαριέται και έτσι μαθαίνει ευκολότερα.

2Πρόγραμμα. Το κλειδί είναι να έχει το χρόνο να ξεχάσει αυτά που έμαθε. Ξαναδιαβάζοντάς τα μετά από καιρό, θα εντυπωθούν καλύτερα στη μνήμη του. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι όσο μεγαλύτερα διαστήματα μεσολαβούν μεταξύ τωνεπαναλήψεων, τόσο περισσότερο προσπαθεί ο εγκέφαλος να ξεθάψει την πληροφορία, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται η θέση της και να τοποθετείται στη μακρόχρονη μνήμη.

3Καλός ύπνος. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο ύπνος μετά το διάβασμα είναι εξίσου σημαντικός με το πόσο καλά κοιμήθηκε το παιδί το προηγούμενο βράδυ, καθώς οι λίγες ώρες ύπνου εμποδίζουν τη μνήμη του από το να συγκρατήσει τις πληροφορίες.

4Σωστές σημειώσεις. Το παροτρύνετε να κρατά όσες περισσότερες σημειώσεις μπορεί κατά τη διάρκεια της παράδοσης; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μέθοδο που αποσπά την προσοχή των μαθητών και δεν τους επιτρέπει να αφομοιώσουν τις πληροφορίες. Ενθαρρύνετέ το, λοιπόν, να παρακολουθεί προσεκτικά μέχρι να ολοκληρωθεί μια ιδέα και στη συνέχεια να παίρνει το χρόνο του, για να την επεξεργαστεί, να την οργανώσει και να τη μεταφέρει στο χαρτί.

 

Πηγή: www.theopoula.gr

Ευχαριστούμε τη φιλόλογο Ζεΐμπέκη Φιλιώ για την προώθηση του άρθρου.

Σχετικά άρθρα

Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Αφήστε ένα σχόλιο