Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα παιδιά τους όταν έρχεται η ώρα του ύπνου
Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι η άρνηση των παιδιών να κοιμηθούν, το ξύπνημά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εφιάλτες τους, υπνοβασίες και άλλα και συνήθως προκαλούν νευρικότητα και ένταση σε ολόκληρη την οικογένεια. Ειδικότερα στην προσχολική ηλικία που εμφανίζονται τα πρώτα όνειρα στο παιδί, μπορεί οι δυσκολίες στον ύπνο να ενταθούν και να του προκαλέσουν άγχος. Πολλές φορές βέβαια, δε φταίνε μόνο τα όνειρα, αλλά ένα ακατάστατο ωράριο ή κάποιες συνήθειες του παιδιού πριν από τον ύπνο που να του προκαλούν ένταση και να το κάνουν να μην μπορεί να κοιμηθεί.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς αν το παιδί τους αντιμετωπίζει δυσκολίες;
– Ορίστε μία σταθερή ώρα που το παιδί θα πηγαίνει για ύπνο.
– Βάλτε το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι του και μην αφήνετε να το παίρνει ο ύπνος σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, καθώς αφενός πρέπει να συνδέσει το κρεβάτι του με τον ύπνο και αφετέρου είναι πιθανό αν ξυπνήσει ξαφνικά να τρομάξει αν βρίσκεται κάπου διαφορετικά από εκεί που θυμόταν ότι είχε κοιμηθεί.
– Τηρήστε καθημερινά μία συγκεκριμένη σταθερή και απλή ρουτίνα πριν από τον ύπνο, όπως για παράδειγμα: το παιδί βάζει πρώτα τις πιτζάμες του, πίνει στη συνέχεια το γάλα του, του διαβάζουμε ένα παραμύθι, του δίνουμε ένα φιλί για καληνύχτα και τέλος αποχωρούμε από το παιδικό δωμάτιο. Έτσι το παιδί θα νιώσει ασφάλεια, ηρεμία και θα ξέρει τι ακολουθεί κάθε φορά.
– Όσο πλησιάζει η ώρα ύπνου προσπαθήστε να μην καταναλώνει τροφές που έχουν καφεΐνη και διεγείρουν τον οργανισμό, όπως είναι τα αναψυκτικά και οι σοκολάτες. Καλό είναι το τελευταίο γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ.
– Αν σας θέλει κοντά του μέχρι να κοιμηθεί γιατί μπορεί να φοβάται, μην είστε αρνητικοί. Μπορείτε αρχικά να καθίσετε σε μία καρέκλα κοντά στο κρεβάτι του και με τον καιρό να κάθεστε όλο και πιο μακριά, μέχρι τελικά να βγείτε τελείως από το δωμάτιο.
– Μπορείτε επίσης να έχετε στο κρεβατάκι του ένα αντικείμενο, όπως μία κουβερτούλα ή ένα αρκουδάκι, που «θα του κάνει παρέα» όσο κοιμάται και δε θα είναι μόνο του.
– Μην το αφήσετε να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει έντονα ακριβώς πριν από την ώρα ύπνου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.
– Αν το βράδυ το παιδί σας ξυπνήσει τρομαγμένο, πηγαίνετε να το καθησυχάσετε με ήρεμες και απλές φράσεις, αλλά προσοχή να μην το πάρετε στο κρεβάτι σας. Πρέπει να μείνει στο δικό του.
– Προσπαθήστε επίσης να ξεχωρίζετε το διαφορετικό κλάμα του κάθε φορά, αν δηλαδή είναι χειριστικό για να σας τραβήξει την προσοχή χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή αν όντως χρειάζεται κάτι.
– Φροντίστε τέλος, να επικρατεί ησυχία στο χώρο που κοιμάται το παιδί, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί απερίσπαστο.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό, αλλά και κάθε οικογένεια ως σύνολο έχει τα δικά της ωράρια και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Έτσι, αν τα παραπάνω δοκιμαστούν και τα προβλήματα στον ύπνο συνεχίζουν, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη δική σας εξατομικευμένη στρατηγική για να τα αντιμετωπίσετε.