25.7 C
Αθήνα
15 Απριλίου, 2024
Άρθρα

Οδηγός χρήσης του Youtube στη σχολική τάξη.

Το Youtube είναι μία από τις δέκα δημοφιλέστερες ιστοσελίδες του κόσμου και παράλληλα μια τεράστια δεξαμενή εκπαιδευτικού υλικού.

Υπολογίζεται πως στα κανάλια του φιλοξενούνται περίπου 10 εκατομμύρια εκπαιδευτικά βίντεο, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί από συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου μία τέτοια εκτενής και ποικιλόμορφη πηγή μπορεί να έχει απεριόριστες εφαρμογές στη διδασκαλία.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το εισάγετε στη σχολική τάξη.

  1. Δείξτε βίντεο που παρουσιάζουν μια διαφορετική πλευρά του μαθήματος: Τα περισσότερα μαθήματα μπορούν να εμπλουτιστούν και να ενισχυθούν με το κατάλληλο βίντεο. Πολλές φορές κάτι οπτικοακουστικό ή διασκεδαστικό σχετικά με το θέμα του μαθήματος μπορεί να σπάσει τη μονοτονία της διδασκαλίας, να διασκεδάσει τους μαθητές και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους για το μάθημα. Η παρουσίαση βίντεο από το Youtube στην τάξη, προϋποθέτει την ύπαρξη προσεκτικής αναζήτησης από πλευράς εκπαιδευτικού ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα βίντεο που να ταιριάζουν στο θέμα του μαθήματος και να είναι προσιτά στους μαθητές όσο να αφορά τη γλώσσα. Εφόσον επιλέξετε τα κατάλληλα βίντεο και τα παρουσιάσετε στους μαθητές σας, μπορείτε να δημιουργήσετε φύλλα εργασίας με ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο του μαθήματος ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα από αυτά.
  2. Δημιουργήστε λίστες αναπαραγωγής για επιπλέον προτεινόμενες πηγές ή εργασίες: Ορισμένοι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας παρά διαβάζοντας, συνεπώς παρέχοντας βίντεο ως εναλλακτικά των κλασσικών εργασιών για το σπίτι, θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για αυτούς. Μπορείτε να δημιουργήσετε λίστες αναπαραγωγής είτε για να ενισχύσετε την παροχή πληροφοριών για εργασίες που τους έχετε αναθέσει, είτε για να προτείνετε επιπρόσθετες πηγές για μελέτη, αποστέλλοντας στους μαθητές σας το link της λίστας.
  3. Καταγράψτε σε βίντεο τις παραδόσεις των μαθημάτων σας και αποθηκεύστε τις για μελλοντική χρήση: Το YouTube μπορεί να αποτελέσει αποθετήριο για αποθήκευση και διάχυση μαθημάτων σας τα οποία έχετε καταγράψει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος σε τάξεις με αντίστροφη μεθοδολογία στη διδασκαλία. Από την στιγμή που δημιουργηθεί ένα βίντεο, το Youtube παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης, επιλογής του απόρρητου και τέλος, της αποστολής του με link στους μαθητές αποδέκτες. Επίσης, τα βίντεο μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ανατροφοδότησης για τους εκπαιδευτικούς και το έργο τους παρέχοντας τους πληροφορίες για τη διδασκαλία ή τη διαχείριση της ύλης σε περιπτώσεις που επαναλάμβανετε την τάξη.
  4. Δημιουργήστε τα δικά σας βίντεο: Το επόμενο βήμα για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν βίντεο του Youtube είναι η δημιουργία δικών τους βίντεο. Μπορείτε να επιλέξετε κομμάτια από βίντεο που σας ενδιαφέρουν, να τα συρράψετε (μοντάζ), να εισάγετε τη φωνή σας ως σχολιασμό ακόμα και να παρεμβάλετε κουίζ ενδιάμεσα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την εφαρμογή Edpuzzle για την επιλογή αυτή. Με αυτό τον τρόπο, σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε τον έλεγχο του περιεχομένου των βίντεο που βλέπουν οι μαθητές σας και αυτών που αποκομίζουν αλλά και καταγράφετε ποιοι από αυτούς τα είδα και κατά πόσο αφομοίωσαν τις έννοιες που παρουσιάστηκαν σε αυτά.

unnamed

Αν και το Youtube μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών στην αναζήτηση εκπαιδευτικών βίντεο online, υπάρχει μια πλειάδα από ιστοσελίδες που παρέχουν υψηλής ποιότητας και διδακτικής αξίας εκπαιδευτικά βίντεο.

Πηγή: http://edtech.gr

Σχετικά άρθρα

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Αφήστε ένα σχόλιο