13.8 C
Αθήνα
20 Φεβρουαρίου, 2024
Ευ Ζην tips

5 χόμπι που οξύνουν το νου μας και χαρίζουν ευτυχία, σύμφωνα με έρευνες.

Είναι χόμπι σας η παρακολούθηση τηλεόρασης; Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, πολλοί από εμάς τείνουμε να θεωρούμε την καθιστική ζωή μπροστά από την τηλεόραση ως χόμπι. Όταν επιστρέφουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα, είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να κάνουμε.

Όμως, οι ερευνητές μας υποδεικνύουν ότι αυτό το χόμπι δεν είναι μια άνετη, οικογενειακή δραστηριότητα. Για την ακρίβεια, θεωρείται μια μοναχική δραστηριότητα και συνεισφέρει στο χάσμα των γενεών ανάμεσα σε γονείς και εφήβους, επηρεάζοντας παράλληλα και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.

Θα λέγαμε ότι η τηλεόραση δεν είναι χόμπι. Άλλωστε, είναι πολυάριθμες οι έρευνες που αναφέρουν ότι το binge watching σχετίζεται με κακή υγεία και κυρίως ανεπαρκή ύπνο. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένα χόμπι που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι σχετίζονται με την ενίσχυση της φαντασίας και τη μάθηση. Προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από νευροεκφυλιστικές νόσους και προάγουν την ψυχική μας ευεξία.

5 χόμπι που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και έξυπνους.

Φωτογραφία
Σύμφωνα με μελέτη, ένα απόγευμα παρέα με φωτογραφίες του παρελθόντος μας κάνει πιο ευτυχισμένους ακόμα και από την σοκολάτα, τη μουσική, ακόμα και από την αγαπημένη μας σειρά. Σε αυτή τη μελέτη, ο Peter Naish, ψυχολόγος ερευνητής, συνέκρινε τις διαθέσεις ανθρώπων ανάλογα με τις δραστηριότητες που ακολουθούσαν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διάθεση όσων έβλεπαν φωτογραφίες ήταν βελτιωμένη κατά 11% περισσότερο.

Διαλογισμός
Το 1992, επιστήμονες προσκλήθηκαν να μελετήσουν τα εγκεφαλικά κύματα του Δαλάι Λάμα ενώ εκείνος διαλογιζόταν. Σύμφωνα με την ιστορία, φαίνεται ότι οι ερευνητές βρήκαν πως είχε την ικανότητα να εισέλθει σε μια βαθιά συναισθηματική κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πετύχουν. Μέσω του διαλογισμού, γίνονται κύριοι των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

Κηπουρική
Σύμφωνα με έρευνα, η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, καταπολεμώντας το στρες καλύτερα από άλλες δραστηριότητες. Σε έρευνα, αποδείχτηκε ότι όσοι συμμετέχοντες επέλεξαν την ενασχόληση με την κηπουρική, ανέφεραν πιο βελτιωμένη διάθεση σε σύγκριση με την ομάδα ανάγνωσης και βρέθηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Ο λόγος θα μπορούσε να βρίσκεται στο χώμα και συγκεκριμένα σε μια μορφή βακτηρίου, το Mycobacterium vaccae, το οποίο λέγεται ότι οξύνει το νου μας και μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Οι επιστήμονες πίσω από αυτή την έρευνα πιστεύουν ότι η έκθεση σε συγκεκριμένα βακτήρια του περιβάλλοντος, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αυξάνουν τη συμπεριφορές μάθησης.

Συγγραφή
Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η δημιουργική γραφή μπορεί να μετατρέψει το στρες σε ηρεμία. Άλλωστε, μια τέτοια δραστηριότητα μας βοηθά να νοηματοδοτούμε τις άσχημες εμπειρίες. Η επιστήμη μας λέει ότι η γραφή ακόμα και για 15 λεπτά ανά 3 ημέρες φέρνει βελτιώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Αν και το να γράφουμε για ένα τραύμα είναι άβολο και στενάχωρο στην αρχή, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίζονται μετά από περίπου 2 εβδομάδες. Μάλιστα, τέτοιες έρευνες έχουν επαναληφθεί πολλές φορές σε χρόνιους ασθενείς και μη.

Σχέδιο και ζωγραφική
Όπως και η γραφή, έτσι και η ζωγραφική κάνει επίσης τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Έρευνα του 2009 απέδειξε ότι η θεραπεία μέσω τέχνης παρήγαγε θετικές επιδράσεις σε τρόφιμους φυλακών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ιδιαίτερη βελτίωση στη διάθεση και στο εσωτερικό κέντρο ελέγχου. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι η ντοπαμίνη, η ορμόνη της απόλαυσης και της χαράς.

Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο enallaktikidrasi.com

Σχετικά άρθρα

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

O Dreamer και Εσύ: Άλλαξε τον εαυτό σου και τότε θα αλλάξει και η ζωή σου

Παρεκκλίνοντας από το «πρότυπο»: Κάνεις τη διαφορά ή είσαι απλά το μαύρο πρόβατο;

Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Πώς να ζούμε πραγματικά: Ένας αρχαίος οδηγός για τη σωστή διαχείριση του χρόνου

9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη, σύμφωνα με ψυχολόγο του Harvard

Αφήστε ένα σχόλιο