10.2 C
Αθήνα
20 Φεβρουαρίου, 2024
Ευ Ζην tips

Όταν το χόμπι γίνεται εργασία, τότε, βρισκόμαστε σε κατάσταση ροής

Το μυστικό είναι να δημιουργήσετε μια κατάσταση όπου η δουλειά σας είναι κάτι που σας διασκεδάζει, κάτι που κάνετε ούτως ή άλλως για δική σας ευχαρίστηση, και κάποιος τυχαίνει να σας πληρώνει γι’αυτό.

Πώς να κερδίζετε τα προς το ζην διασκεδάζοντας

Γνωρίζω πολλούς επιτυχημένους και εξαιρετικά παραγωγικούς ανθρώπους που το έχουν πετύχει αυτό. Ο Warren Buffett είναι ένα διάσημο παράδειγμα ανθρώπου που εξακολουθεί να εργάζεται στα ογδόντα του…. και μάλιστα διασκεδάζοντας στη δουλειά του. Ο Norman Fischer μου είπε κάποτε ότι δεν έχει εργαστεί ούτε μια μέρα στη ζωή του, παρόλο που είναι ένας από τους πιο περιζήτητους δασκάλους του ζεν στη χώρα και από τους πλέον πολυάσχολους επαγγελματίες στη Silicon Valley.

Για να έρθω και στα δικά μου, οι περισσότεροι από τους καλύτερους μηχανικούς με τους οποίους έχω δουλέψει βλέπουν τη δουλειά τους σαν χόμπι. Έρχονται στο γραφείο για να ασχοληθούν με το χόμπι τους και να πληρωθούν.

Η εργασία αυτού του είδους έχει τουλάχιστον μία από τις δύο παρακάτω ιδιότητες, συχνά και τις δύο:

1. Η δουλειά έχει βαθύ νόημα για το άτομο.
2. Βάζει το άτομο σε κατάσταση ροής.

Τα παραπάνω βεβαίως βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τη θεωρία του Tony Hsieh για την ευχαρίστηση, το πάθος και τον ανώτερο στόχο.

Η ροή είναι τόσο σημαντική έννοια ώστε αξίζει να την περιγράψουμε λίγο πιο αναλυτικά. Ο Daniel Goleman την αποκαλεί «απόλυτη κινητοποίηση». Είναι μια κατάσταση κορυφαίας απόδοσης που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Mihaly Csikszentmihalyi, ο οποίος τη μελέτησε στους ανθρώπους για πάνω από δύο δεκαετίες. Γι’αυτόν η ροή είναι «η πλήρης εμπλοκή σε μια δραστηριότητα για χάρη της δραστηριότητας. Εδώ το εγώ εξαφανίζεται. Ο χρόνος κυλάει ταχύτατα. Κάθε ενέργεια, κίνηση και σκέψη συνδέεται άρρηκτα με την προηγούμενη, όπως όταν παίζει κανείς τζαζ. Συμμετέχει ολόκληρη η ύπαρξη και οι ικανότητες αξιοποιούνται στο έπακρο».

Οι αθλητές γνωρίζουν καλά αυτή την κατάσταση. Το φαινόμενο της ροής έχει εντοπιστεί και αναφερθεί σε έναν πολύ διαφορετικό αριθμό πεδίων, όπως είναι η αναρρίχηση, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η επιμέλεια κειμένων, ακόμα και ο καθιστικός διαλογισμός (μπορούμε μάλιστα να σκεφτούμε την έννοια της ροής ως το ζεν επί το έργον).

Η ροή εμφανίζεται όταν η δουλειά που κάνει κανείς ταιριάζει με το επίπεδο των δεξιοτήτων του, και ο επαγγελματίας μπορεί να τη βλέπει ως πρόκληση, αλλά όχι ως κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του. Εάν η εργασία είναι πολύ εύκολη για το επίπεδο των δεξιοτήτων του, το άτομο θα βαριέται ή δεν θα έχει κανένα πάθος γι’αυτό που κάνει. Αν, από την άλλη, η δουλειά είναι πολύ δύσκολη, το άτομο θα αρχίσει να ανησυχεί, να αγχώνεται και να αποθαρρύνεται. Η ροή προκύπτει όταν οι δυσκολίες της δουλειάς είναι ισορροπημένες.

Η ροή είναι μια κατάσταση εστιασμένης προσοχής. Όσοι λοιπόν είναι σε θέση να εστιάζουν καλά την προσοχή τους είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε κατάσταση ροής.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan «Ψάξε Μέσα Σου» από τις εκδόσεις Πεδίο.

Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο enallaktikidrasi.com

Σχετικά άρθρα

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

O Dreamer και Εσύ: Άλλαξε τον εαυτό σου και τότε θα αλλάξει και η ζωή σου

Παρεκκλίνοντας από το «πρότυπο»: Κάνεις τη διαφορά ή είσαι απλά το μαύρο πρόβατο;

Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Πώς να ζούμε πραγματικά: Ένας αρχαίος οδηγός για τη σωστή διαχείριση του χρόνου

9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη, σύμφωνα με ψυχολόγο του Harvard

Αφήστε ένα σχόλιο