8.9 C
Αθήνα
21 Φεβρουαρίου, 2024
Ευ Ζην tips

Η έννοια της Θετικότητας και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε

Με τον όρο Θετικότητα περιγράφουμε τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου όταν αυτό βιώνει θετικά συναισθήματα ή βρίσκεται σε θετική διάθεση.

Θετικότητα – η νεότερη έννοια για τον κλάδο της θετικής ψυχολογίας

Με τον όρο Θετικότητα περιγράφουμε τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου όταν αυτό βιώνει θετικά συναισθήματα ή βρίσκεται σε θετική διάθεση.
Η μελέτη των Θετικών Συναισθημάτων είχε κεντρική θέση στον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας
Ο όρος “θετικότητα” έχει άμεση σχέση με τα οφέλη των θετικών συναισθημάτων, όπως είναι η αγάπη, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η γαλήνη, το ενδιαφέρον, η έμπνευση, η ελπίδα, η περηφάνια και το δέος.

Η θετικότητα, σύμφωνα με την Fredrickson, είναι κάτι πιο βαθύ από την απλή ευχαρίστηση μέσω των αισθήσεων ή τη γενική αίσθηση ευτυχίας.
Η πραγματικότητα είναι δημιούργημά μας και έχει το νόημα που της δίνουμε. Είμαστε αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε! Η αναγνώριση και η επίγνωση όλων των συναισθημάτων μας είναι το πρώτο στάδιο για να βιώσουμε τα θετικά συναισθήματα.
Η ευχαρίστηση στην έννοια της θετικότητας προχωράει πιο κάτω από την επιφάνεια και συνδέεται με την βίωση θετικών συναισθημάτων.

Οφέλη της Θετικότητας

Βελτιώνει την ποιότητα της Ζωής, μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο με έναν διαφορετικό τρόπο, μειώνει την αρνητικότητα. Πιο συγκεκριμένα:

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Μακροβιότητα, λιγότερες χρόνιες παθήσεις, λιγότερες ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές

ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό, μικρότερος χρόνος ανάρρωσης, λιγότερα συμπτώματα, λιγότερα τραύματα, μεγαλύτερη αντοχή στις κακουχίες

ΓΝΩΣΙΑΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Καινοτομία, δημιουργικότητα, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερο εύρος λύσεων, πιθανοτήτων, μεγαλύτερη ταχύτητα σκέψης

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μεγαλύτερη ποσοτική απόδοση, μεγαλύτερη ποιοτική απόδοση, καλύτερη αξιολόγηση, ταχύτερη προαγωγή, περισσότερες απολαβές

Η ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ:
κατά 10% στις εξωτερικές καταστάσεις και κατά 90% στον εσωτερικό τρόπο σκέψης μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και δίνουμε νόημα στην πραγματικότητα, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε.

Ο νόμος 90/10 σύμφωνα με τον Stephen Covey

Δεν έχουμε τον έλεγχο των 10% των γεγονότων που συμβαίνουν. Έχουμε όμως τον πλήρη Έλεγχο για το πώς θα αντιδράσουμε!
Όταν αντιληφθούμε την δύναμη των αντιδράσεων μας στα γεγονότα που είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, τότε αναπτύσσουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε!

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την Θετικότητα

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας. Αγκαλιάστε τα.

Μετατρέψτε τις θετικές καταστάσεις σε θετικές εμπειρίες ζωής

Αναγνωρίστε τα δυνατά σημεία, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις ευαισθησίες, τα ταλέντα και τις περιοχές υπεροχής

Κάντε αλλαγές στον τρόπο που ερμηνεύετε τα γεγονότα της καθημερινότητας

Εφαρμόστε συγκεκριμένες τεχνικές εστιασμένες στην ενίσχυση της θετικότητας (π.χ. ευγνωμοσύνη, συγχώρεση, πράξεις καλοσύνης, ροή)

Να γίνετε η αλλαγή που επιθυμείτε να δείτε στους άλλους

Να έχετε ισχυρό κώδικα αξιών

Να έχετε όραμα και στόχους

Η θετικότητα είναι αποτέλεσμα εξάσκησης.

Συγγραφέας Κωνσταντία Πάλλα

Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Κοινωνιολόγος, Associate Certified Coach (ACC – ICF), Business & Life Coach, Trainer & Public Speaker. Αντιπρόεδρος ICF Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020. Ιδρύτρια της εταιρίας Feel the Flow – Greece, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Coaching, Consulting και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στελεχών και ιδιωτών.
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Η Κωνσταντία Πάλλα είναι Ομιλήτρια σε Ελλάδα, Κύπρο και Εξωτερικό, έχοντας βοηθήσει χιλιάδες στελέχη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων, στην επίτευξη των στόχων τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Συνεργάζεται με μεγάλους εκπαιδευτικούς φορείς και Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο σε θέματα Coaching, Soft Skills, Εργασιακά, Stress Management, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Time Management, Συμβουλευτικής, Συναισθηματικής Νοημοσύνης, Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Είναι ενεργό μέλος της International Coach Federation (ICF Global) και της International Coach Federation Greece Charter Chapter (ICF Greece Charter Chapter). Υπεύθυνη της Επιτροπής Μελών στο ICF GREECE CHARTER CHAPTER Αντιπρόεδρος ICF GREECE – Πρόεδρος σε αναμονή για το έτος 2019-2020 Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Σ.Ε.Κ.)

Το διαβάσαμε και μας άρεσε στο enallaktikidrasi.com

Σχετικά άρθρα

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι

O Dreamer και Εσύ: Άλλαξε τον εαυτό σου και τότε θα αλλάξει και η ζωή σου

Παρεκκλίνοντας από το «πρότυπο»: Κάνεις τη διαφορά ή είσαι απλά το μαύρο πρόβατο;

Αυτοεκτίμηση: Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας

Πώς να ζούμε πραγματικά: Ένας αρχαίος οδηγός για τη σωστή διαχείριση του χρόνου

9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη, σύμφωνα με ψυχολόγο του Harvard

Αφήστε ένα σχόλιο