Φιλόλογος – συγγραφέας με έντονο ενδιαφέρον γύρω από τη γλώσσα και τις πραγματώσεις της
Η φιλόλογος και συγγραφέας Ζανίνα Βάσση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου του 1985. Τελείωσε την υποχρεωτική της εκπαίδευση αποφοιτώντας το 2003 από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ελευσίνας, έχοντας επί σειρά ετών διακρίσεις και βραβεύσεις σε όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το 2003 συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τις οποίες εισήλθε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ακολούθησε την κατεύθυνση Γλωσσολογίας και μελέτησε ερευνητικά τα γλωσσικά ιδιώματα στην αρχαία ελληνική γλώσσα προσπαθώντας να υπογραμμίσει την ύπαρξη σύγχρονων γλωσσολογικών κανόνων σε τραγωδίες και κωμωδίες του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ. Τελειώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές της με βαθμό «Λίαν Καλώς» και με παρακαταθήκη πλούσιο ερευνη τικό υλικό, συνέχισε τις ακαδημαϊκές της δραστηριότητες, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού « Τεχνογλωσσία » που εκπονείται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ενδιαφέρον της γύρω από τη γλώσσα και τις πραγματώσεις της, ενισχύθηκε τότε με την ενασχόληση της, με θέματα εισαγωγής των Νέων Τεχνολογιών στη χρήση της γλώσσας αλλά και την εκπαίδευση. Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσαν τα ψηφιακά βοηθήματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η γλωσσική ορολογία και γλωσσική συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα ( Twitter ) αλλά και η διαδικασία εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με ψηφιακά μέσα. A πέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο με εξαιρετικές κριτικές. Το 2015 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας, “Επιστήμες της Αγωγής” ακολουθώντας την κατεύθυνση “ Νευροεπιστήμες , Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση” συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή της πορεία με τον δεύτερο αυτό μεταπτυχιακό τίτλο.
Επί σειρά ετών, είναι καθηγήτρια Φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πλήθος συνεδρίων σχετικών με τη σύγχρονη Γλωσσολογία, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και την Εκπαίδευση, ενώ μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα συμμετέχει σε συλλόγους και φορείς που προωθούν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τη σύνδεση του με τον σύγχρονο κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας την σημασία της απόκτησης γνώσεων με διαδραστικό τρόπο, έχει συνεργαστεί με Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, οργανώνοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον σύγχρονο λόγο, την ρητορική και επιχειρηματολογία και την αρχαιοελληνική ιστορία και κουλτούρα που στόχο έχουν την ευρύτερη καλλιέργεια στα εν λόγω θέματα μέσω της βιωματικής προσέγγισης.
Το 2012 δημοσίευσε το πρώτο της διδακτικό και ψυχαγωγικό βιβλίο «Η Ελίζα εξερευνά τα Αρχαία Ελληνικά» κάνοντας την αρχή σε μια συγγραφική προσπάθεια που στόχο έχει να προωθήσει την εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με ευχάριστο και εύκολο τρόπο από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης των παιδιών στο δημοτικό σχολείο, ενώ το 2014 με την συμμετοχή της σε λογοτεχνικό διαγωνισμό με το αφήγημα «Σιωπές», απέσπασε σημαντικές κριτικές και την συμμετοχή της στο βιβλίο «Είκοσι πρόσωπα σε έναν καθρέφτη», συλλεκτική έκδοση που πραγματοποιήθηκε για την απώλεια του μεγάλου μας ποιητή, Καβάφη .