20.2 C
Αθήνα
17 Απριλίου, 2024
Άρθρα

Τέλος η επετηρίδα και το… βύσμα στο Δημόσιο – Έρχονται “πανελλήνιες” και συνεντεύξεις για τους προϊσταμένους – Όλη η διαδικασία της επιλογής

 

– Καταργείται η “μοριοδότηση” για πτυχία και πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων
– Βασικός ο ρόλος του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας
– Καθοριστική η συνέντευξη στην επιλογή των προϊσταμένων
– Διαβάστε όλα τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος που φέρνει το νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων καταργείται η «κλασική» μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της προϋπηρεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους προσοντούχους υπαλλήλους να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης.

Ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης εισάγονται η συνέντευξη και οι γραπτές εξετάσεις, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα της τελικής επιλογής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι με την αξιοποίηση αξιοκρατικών εργαλείων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση “μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής πολλές φορές επιλογής”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν επιλεγεί 81 γενικοί διευθυντές και μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχουν τοποθετηθεί 383 διευθυντές και 1.384 τμηματάρχες στον κεντρικό μηχανισμό του κράτους καθώς για την τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρξει ειδικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δήμων και των περιφερειών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων είναι τα εξής:

– Η κατάργηση της μοριοδότησης των “στατικών” χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κτλ) που αποτελούσε το κύριο -αν όχι αποκλειστικό- κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων
– Η ενεργοποίηση των γραπτών εξετάσεων με τη συμβολή του ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων ως προς α) την ικανότητά τους να ασκήσουν τα καθήκοντα της θέσης για την οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα, β) τις γνώσεις τους σχετικά με το αντικείμενο που καλούνται να χειριστούν και γ) τη δυνατότητα που έχουν να συντονίζουν τους υφιστάμενους τους.
– Η θεσμοθέτηση της συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου επιλογής για τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές αλλά και τους τμηματάρχες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνεται εξολοκλήρου από τη συνέντευξη, ενώ για τους διευθυντές θα υπολογίζονται 30% οι γραπτές εξετάσεις και 70% η συνέντευξη και στους τμηματάρχες 50% οι γραπτές εξετάσεις και 50% η συνέντευξη.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας, όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση των υποψηφίων θα παίζει η συνέντευξη, στην οποία θα ακολουθείται η διεθνής πρακτική, καθώς και η εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στις επιτροπές θα συμμετέχουν εκτός των μελών του ΑΣΕΠ και στελέχη από το χώρο των επιχειρήσεων.

Η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων θα περιλαμβάνει τα εξής πέντε στάδια:

– Συγκρότηση των Ειδικών Συμβουλίων Επιλογής Προισταμένων (ΕΙΣΕΠ) σε κάθε υπουργείο από ανώτατα διοικητικά στελέχη της κρατικής ιεραρχίας και μέλη του ΑΣΕΠ.
– Το ΕΙΣΕΠ προκηρύσσει τις θέσεις ευθύνης βάσει των περιγραμμάτων θέσεων που έχουν περιληφθεί στα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών.
– Μετά την επιλογή των υποψηφίων που κατέχουν τα τυπικά προσόντα, ακολουθεί το στάδιο των γραπτών εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ, όπου βαθμολογούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και οι ειδικές γνώσεις των υποψηφίων. Όλα τα στάδια θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο.
– Οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις θα προχωρούν στο στάδιο της συνέντευξης. Η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ, καθώς και από στελέχη του ιδιωτικού τομέα.
– Η βαθμολογία θα ανακοινώνεται από το ΑΣΕΠ και όσοι κριθούν επιτυχόντες θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Πηγή

Σχετικά άρθρα

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Τι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Sexting και επικινδυνότητα για παιδιά και εφήβους

Αφήστε ένα σχόλιο